香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 584|回復: 3

[教學] [半教學]DIY Sustainer - Driver 篇

Billy 發表於 2011-4-20 18:09:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

DIY Sustainer - Driver 篇
因為只做Driver 未做Circuit, 所以只能算係半教學...

你需要既:
Single Coil Pickup x 1
Headphone 線(軟幼身兩芯一網) x1
漆皮線, 0.2mm x1
白膠漿
小木片

其實Sustainer Driver 即係電磁鐵,
所謂Circuit Board 亦只係386 Amp 仔;
只係要解決安裝既問題,
所以木工技術比電子技術重要,
而家先做Driver, 再慢慢搞Circuit 同安裝......

呢隻Pickup 將會報廢, 首先下面個三角座會唔要.

變成咁, 呢個係為左將來裝上結他時方便,
同樣你係Neck 度裝Pickup 時亦要一隻無三角座既Pickup,
呢方面EMG, Duncan 幫到你.

入面既線全部唔要, 同洗乾淨然後浪乾...

上漆皮線, 記得有咁緊繞咁緊;
理論上應該係上完線再做Wax Potting,
但咁做投資太大, 我只係自家製小玩意, 所以白膠漿算;
有人話就咁透明膠水都OK, 我就鐘意白膠,
一來痴得實D,
二來線時唔夠膠水要補都睇到.

呢D 叫唔夠膠水...

咁就夠喇...留意要多膠水到佢漏,
其實到後尾仲要Bit 番D 膠水出來, 但呢步好緊要,
膠水既野落多好過落少...

繞完線圈, 將頭尾焊上Headphone 線, Driver 理論上已經完成...

去到呢度會出現一個問題, 就係, 要繞幾多至夠?
答案係8 Ohm, 如果係0.2mm 既線大約140 圈就夠;
可以做到咁上下可沙紙磨磨佢度下電阻幾多.
但留意一定要將所有線迫係Pickup 頂至有效,
我覺得太煩, 決定做夠2 個16orm 線圈, 一個係頂一個係底,
然後Parallel 左佢算數...我之前做8 ohm 無問題,
但16 ohm 會係點側未試過, 敢搏既可以跟我試試.

我做左好幾個線圈, 但到開盡隻Amp 時個線圈就會叫,
情況就同一隻無Pot 好既Pickup 係High Gain 之下一樣,
我發現就算整完之後, 隻Driver 既線圈都好軟身,
呢個好明顯係膠水乾唔透, 面個層乾左但入面個d 無乾到;
所以, 以下呢步極之重要.

係線圈兩邊迫兩片小木片, 然後夾硬套上Pickup Cover,
只要你手工唔太差, 理論上都會夾硬迫到, 迫完你可以擺佢係度,
睇陣電視好彈陣結他好乜都好, 15-30 分鐘你睇佢一次, 就會發現...

多餘膠水會被壓力迫出來係好事, 抹走佢, 再等過,
到佢無乜膠水, 用力壓下佢, 佢又會Bit 一D 出來,
呢個動作重覆幾個鐘, 一晚時間就應該可以做到點迫都無多餘膠水走出來,
咁你就可以安心等佢兩至三日慢慢乾, 到時你會發現個線圈硬過石頭,
咁就真正完成.

基於將會裝既結他Neck 會有Pickup,
有時個Driver 無磁石可能會更好,
但點係會好就要試試, 所以拆定先, 到時都係要既話就痴番上去...

得閒再整埋個Circuit...其實只係386 Amp, 不過我會改改佢...
忍唔住既可以上網查下人地鬼佬點整,
幾百版, 睇到頭都暈

評分

查看全部評分

kennyg 發表於 2011-4-20 18:26:57 | 顯示全部樓層
留名等學野
 樓主| Billy 發表於 2011-4-22 01:01:35 | 顯示全部樓層
下一步...

Driver + Pickup 2 合1

整Sustainer 最難一步, 鑼木

目標係將個Humbucker Route 開大到放得入2 隻Single Coil,
同時又上左Humbucker Ring 後睇唔到...

搞掂...

而家到下邊Humbucker Route 到Electronic Cavity 個個Channel 唔夠大,
放唔入2 條Pickup Cable, 要開大佢, 不過個鑽借左比人,
係做呢步之前唯有做左其他野先.

做埋呢步就可以裝番Bridge Humbucker, 之後就可以搞個Circuit.
chiukk 發表於 2011-5-30 21:07:23 | 顯示全部樓層
重有冇野敎? 期待...........