香港band友討論區 hkbandmusic.com

返回列表 發新帖
樓主: matthewwth

[原創]可否尊重音樂?

min 發表於 2011-5-29 21:24:46 | 顯示全部樓層
16# min Post-Rock 系好有深度架嗎. hea hea下聽feel唔到架~ 同埋而家D人D注意力去曬人聲道, 根本就無用心留意過樂器/ 樂手既魅力同埋功力...
HaroldParanoid 發表於 2011-5-29 21:15
的確post rock真係比較岩有玩樂器既人...真係用黎聽樂器....
但係就算慢歌d人都係....
tomymig29 發表於 2011-5-29 21:27:19 | 顯示全部樓層
17# kenchan3037 我聽pop架, 但系唔聽垃圾pop.~haha
HaroldParanoid 發表於 2011-5-29 21:16

點樣分pop同垃圾pop?

請賜教
HaroldParanoid 發表於 2011-5-29 21:28:03 | 顯示全部樓層
21# min 唉...系咁架啦, Post-Rock 系你中意既就好中意, 唔中意既就唔中意架啦, 睇下你識唔識欣賞姐~難得有知音, 系咪先?
bossoc3octave 發表於 2011-5-29 21:36:42 | 顯示全部樓層
點樣分pop同垃圾pop?

請賜教
tomymig29 發表於 2011-5-29 21:27
咩pop垃圾咩pop唔垃圾呢D自定義啦...
kenchan3037 發表於 2011-5-29 21:48:14 | 顯示全部樓層
音樂係自由既,自己覺得好就好
下下跟人造好既旋律造得再好都係跟人,咁幾時先可以發現,造出自己既風格呢
HaroldParanoid 發表於 2011-5-29 21:56:06 | 顯示全部樓層
22# tomymig29 [/b 自定義~haha, 不過我覺得系由 歌手功力, 編曲, 詞, 概念綜合之後評價~
rons2001hk 發表於 2012-2-8 12:30:45 | 顯示全部樓層
不能再認同更多~!!
Kevinmins 發表於 2012-2-8 12:34:34 | 顯示全部樓層
過份的批評只會造成氣餒. 請支持香港音樂發展.
hydeyui 發表於 2012-2-8 13:38:06 | 顯示全部樓層
可以借轉到facebook嗎?
香港實在太少人會尊重音樂文化

拿泥膠給學生玩玩半小時,就算是上了藝術課,看著歌詞唱唱「龍的傳人」,也算是上了音樂課,實情卻是沒有人吸取過任何藝術知識。音樂課程中只會提及古典音樂,對近代新興流行的搖滾樂、金屬音樂、爵士樂等卻隻字不提,令學生普遍認為音樂科就是無聊的科目。他們沒有被告知原來有各式各類型的音樂,他們沒被告知音樂的意義,而只是被灌以考試和筆記去看待音樂這事情。亦因如此,他們沒被培訓出對藝術的價值觀、審美觀和對藝術的基本尊重。

完全是缺乏這方面的認知,不要說課程上所提及的一部份古典
Zeo2468 發表於 2012-2-8 14:00:29 | 顯示全部樓層
回神過來,原來他們希望還是選擇耳熟能詳的本地流行歌。「不如播XXX首「我愛你愛我愛愛愛愛你,係都要愛,吹咩?」啦!

老實 有時去同FD唱K 佢地點既歌我真係冇首識
有次聽收音機 成個下午我以為播緊同一首歌十幾次 聽真D佢介紹歌名先知全部都唔同歌黎OTL
K歌真係荼毒香港人太深 特別係一D冇質素既K歌
peterlui 發表於 2012-3-3 22:07:27 | 顯示全部樓層
AGREE!!!
bluegreentam 發表於 2012-7-20 13:14:54 | 顯示全部樓層
支持
lung73 發表於 2012-7-20 14:04:16 | 顯示全部樓層
唔駛咁灰既∼∼音樂文化可以由下而上推動,大家玩好d,多點感染其他人咪得囉。

但感染唔到又唔好話人品味低喎,始終要睇環境,正如我老豆d紅軍音樂一路都感染唔到我,但如果我早出世五十年,情況又未必一樣啦。

正如Jim Hall話,喜歡音樂本身已經係上天大大的賞賜,其他都只係錦上添花。

大家不仿揀d易入口既歌,慢慢導人升仙
barnard 發表於 2012-10-22 23:07:29 | 顯示全部樓層
同意,如果唔開放自已,係好難從不同領域學習,結果可能只成井式之蛙
Mivky0f3 發表於 2012-11-21 17:34:33 | 顯示全部樓層
冇接觸過音樂嘅人鍾意聽pop好正常。。。
szeshingsiu 發表於 2012-12-18 21:56:32 | 顯示全部樓層
33# lung73
表示成日叫d friend聽linkin park, blink-182, a7x果d, 引佢地聽rock, 3年來已經有幾個friend比我帶起聽呢d野, 重係識自己揾食果種, 能夠引導其他人去聽多d歌果種感受好似孔子用儒家教化世人咁滿足
owen515 發表於 2012-12-22 11:17:14 | 顯示全部樓層
nice
coztak 發表於 2013-1-15 02:52:19 | 顯示全部樓層
同食野一樣,鍾意咪食,有咩好拗?
kalok 發表於 2013-7-30 23:15:13 | 顯示全部樓層
thanks!~nice sharing~
KlemenHo 發表於 2014-6-13 17:07:22 | 顯示全部樓層
我都想問好耐點解個個夾band都係gun n rose 等等一些大熱的野

說香港樂壇單調,但實際好多人自己去玩band 創作一樣單調, 本質一樣

音樂咁多類型係用黎平衡心靈,唔係搵“最“