香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 2016|回復: 3

[問題(未解決)] 女仔新手學bass有咩推介

Koey.swag 發表於 2016-8-10 00:40:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我自己本身係vocal,但係一直都好鍾意Bass嘅聲,所以最近就跟咗個阿Sir學
宜家上完堂之後因為趕住要練習所以要盡快買一支bass,請問各位師兄師姐有啲咩介紹吖?
個人比較鍾意Fender Jazz bass隻風格同埋想琴頸窄小小,最好就梗係輕身少少好啲啦,不過冇都無所謂嘅
朋友叫我試吓Ibanez,但係我又唔知好唔好,不過我又趕住買.有冇師兄師姐可以幫到我
(Budget around $4000)
d9887 發表於 2016-8-10 01:14:26 | 顯示全部樓層
Ibanez bass多數恆聲  唔太似jazz bass wor
$4000可試下squier jass bass(fender副廠)
或者2手fender(mim/mij)
jesse8864 發表於 2016-8-19 22:55:49 | 顯示全部樓層
d9887 發表於 2016-8-10 01:14
Ibanez bass多數恆聲  唔太似jazz bass wor
$4000可試下squier jass bass(fender副廠)
或者2手fender(mim ...

二手既話,完美主義者一定接服唔倒,初學買IBANEZ套裝啦。
Isaac1022 發表於 3 小時前 | 顯示全部樓層