香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: Big-Blind

[交流] 有幾多人個pedalboard有用TS9?

ads.mf 發表於 2013-10-6 23:17:16 | 顯示全部樓層
ianmusic 發表於 2013-10-6 23:34:53 | 顯示全部樓層
你搵番之前講bb preamp個post我有講過
ianmusic 發表於 2013-10-7 00:36:08 | 顯示全部樓層
I HV AC COMP , BB PRE , BB PRE COMP AND RC∼∼∼∼
I LOVE AC COMP AND BB COMP∼∼∼∼
AC GOOD FOR HUM
BB GOOD FOR S
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-8 12:27:29 | 顯示全部樓層
琴晚玩隻analogman blues driver用隻analogman ds1推, 都唔知幾好聲, 不個口味呢家野個個人都唔同
ianmusic 發表於 2013-10-8 14:24:15 | 顯示全部樓層
ds1 boost the blues driver?
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-8 21:04:01 | 顯示全部樓層
係呀

.

登錄/註冊後可看大圖

Big-Blind 發表於 2013-9-27 10:43
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-11 10:16:47 | 顯示全部樓層
點解呢個POST係冇人回POST之下, 都會經常自己推POST ?????
acc21 發表於 2013-10-11 10:56:00 | 顯示全部樓層
67# Big-Blind
有人投票就會推
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-11 11:27:08 | 顯示全部樓層
68# acc21
倚! 係喎!未完喎? 我明明set左7日喎,佢唔識停,有冇版管可以試下解救,免得經常推post造成騷擾
139742685 發表於 2013-10-13 17:21:24 | 顯示全部樓層
琴晚玩隻analogman blues driver用隻analogman ds1推, 都唔知幾好聲, 不個口味呢家野個個人都唔同
Big-Blind 發表於 2013-10-8 12:27
關唔關mod .左??
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-13 18:32:14 | 顯示全部樓層

70# 139742685
係呀,BOSS D PEDAL對於對追求ANALOG,聲音上既質感有要求既人黎講,的確係有一浸膠味PLASTIC SOUND, 鍾意DS1就鍾意, 一向唔鍾意既, 就算MOD左都未必鍾意,MOD左係可能係唔夠原汁原味, 個聲比較之下係OPEN D,質感亦唔錯, 其實本身ANALOGAMAN BLUES DRIVE我幾鍾意, 聽得多TS太多,相對BLUES DRIVE既SCOOP MID冇咁悶, 幾好“FEI” ,當然特別係用支TELE玩D BLUES ROCK
139742685 發表於 2013-10-17 19:25:10 | 顯示全部樓層
analogman mod 同keeley有咩分別
點解ds 1 唔用keeley 既?keely mod 好似出名d .八掛下
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-21 11:57:57 | 顯示全部樓層
72# 139742685

我鍾意ANALOGMAN既MOD多過KEELEY, 同埋KEELEY DS1冇MID KNOB MOD
藍調人 發表於 2013-11-4 14:29:19 | 顯示全部樓層
話說我是玩blues的有一堆OD pedal都係TS clone
真正TS我就有隻TS9DX但冇用
所以答左冇

之前比較常用GFS twin drive
http://www.guitarfetish.com/Twin-Overdrive-2-Channel-Overdrive-Pedal-TS-808TS-9-Tones_p_2174.html
係一隻結合ts808同ts9既twin pedal
聲幾好,又平

間中都會用下朋友俾的valco vaughanna
顧名思義就係SRV聲啦
不過我覺得恆得滯

呢一年轉用左gearmandude的luther drive
都係808的改良版
[youtube]saF8HN58-Fo[/youtube]
otizeta 發表於 2013-11-6 16:27:40 | 顯示全部樓層
copy算唔算?

我中意ocd多尐。
otizeta 發表於 2013-11-6 16:29:33 | 顯示全部樓層
我有一隻mooer忌copy~ 不過唔多用。
jimmyguitar 發表於 2014-3-7 18:41:09 | 顯示全部樓層
賣左LU
postpunkrocker 發表於 2014-9-19 12:02:55 | 顯示全部樓層
TS9既中音相對TS808大,因人而異,自己就prefer 808隻聲
早排盤算買甚麼OD,在OCD及TS808之間,最後揀左OCD

不過仍然好想要808…
MOSKY 發表於 2014-11-24 15:34:22 | 顯示全部樓層
萁實TS與OD岖莂卟