香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: Big-Blind

[交流] 有幾多人個pedalboard有用TS9?

ianmusic 發表於 2013-9-28 22:24:07 | 顯示全部樓層
用maxon sd9 做 odds 好好聲
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-29 00:54:40 | 顯示全部樓層
我都有興趣analogman mod版,我係analogman粉絲,但其實新出Ibanez sd9m已經參照過analogman而進化出9m版同時又平好多,original版比較Tight,唔用RW board會難調d,e家對Jd9同sd9m都有d好奇性衝動,一來唔貴⋯

[youtube]Q1MkraJY0U8[/youtube]

[youtube]RSYIbKCiIi0[/youtube]

[youtube]ZnTBdWNceK4[/youtube]
ianmusic 發表於 2013-9-30 10:39:35 | 顯示全部樓層
完裝其實都好好聲,只係個tone制唔可以set得高過10點
ianmusic 發表於 2013-9-30 10:47:55 | 顯示全部樓層
其實多數鬼都會prefer完裝既maxon sd9
例如michael landau .SH 都係用maxon sd9
其實都好底玩,好似1300 至 1500 made in japan
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-1 12:48:40 | 顯示全部樓層
[youtube]76DBzyZ9IqI[/youtube]
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-2 11:41:35 | 顯示全部樓層

其實今次我又覺得咁, 我覺得佢語氣一早已經話你知: 佢係有D偏袒, 跟MAXON之前與IBANEZ比TS9一樣, 無可否認緻細去聽, MAXON聲音上既質感係比IBANEZ再乾身小小透小小, 緊湊D, DYNAMIC出小小, 其實你話作為BOOSTER去用分別有幾大 , 真係感覺不大,  今次用SD9來比較大至一樣, 與其話IBANEZ不及MAXON, 倒不如話今次比較, MAXON更偏向BOOSTER, IBANEZ更偏向DISTORTION, 不過又咁, 小弟都係聽youtube未真正嘗試過用兩隻比較, 不能作準, 更何況maxon係mij, ibanez係mic, 真係需要現場比較先知o岩唔o岩CHANNEL, 冇得試之下, 真係有D心大心細
ianmusic 發表於 2013-10-4 22:50:38 | 顯示全部樓層
我放maxon sd9你岩唔岩
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-10-5 10:34:25 | 顯示全部樓層
人哥唔好意思,細佬都係想搵隻有mid boost 版
ads.mf 發表於 2013-10-5 10:39:11 | 顯示全部樓層

新手一問, 有無師兄試過TC SPARK BOOSTER
性價比幾抵用(FROM淘寶), 但未試過實物

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G3oCA_ui9aQ[/youtube]

另外之前有隻MARKGOR OCD
放左之後發覺原來幾鍾意OCD 但又覺變動好似唔係幾大
ianmusic 發表於 2013-10-6 11:28:36 | 顯示全部樓層
唔中意TC出既DRIVE
ads.mf 發表於 2013-10-6 13:03:21 | 顯示全部樓層
唔中意TC出既DRIVE
ianmusic 發表於 2013-10-6 11:28

我都見哩隻野好似唔多受歡迎
但係性格比真係好高的說
BTW, TC我都剩係愛CHORUS
ianmusic 發表於 2013-10-6 13:22:39 | 顯示全部樓層
其實就算幾多隻SOUND比你SET又點???
佢只係得一個ON OFF
SO你都只係會用你SET左隻SOUND
唔通你會彈彈下冇啦啦
大汁你個SETTING咩
ads.mf 發表於 2013-10-6 14:33:13 | 顯示全部樓層
其實就算幾多隻SOUND比你SET又點???
佢只係得一個ON OFF
SO你都只係會用你SET左隻SOUND
唔通你會彈彈下冇啦啦
大汁你個SETTING咩
ianmusic 發表於 2013-10-6 13:22

咁平時都可以轉MID,GAIN BOOST, 有又TONEPRINT多D玩法姐
ianmusic 發表於 2013-10-6 14:54:40 | 顯示全部樓層
講真一隻越多功能越多聲俾你選擇既Pedal出到來一定係冇單一種聲既Pedal 好
ads.mf 發表於 2013-10-6 15:57:55 | 顯示全部樓層
講真一隻越多功能越多聲俾你選擇既Pedal出到來一定係冇單一種聲既Pedal 好
ianmusic 發表於 2013-10-6 14:54

講係咁講, 但單一既聲都未必鍾意都唔知試到幾時
同時用TS9(想換TS808) 同OCD V4都未滿足到我需要
ianmusic 發表於 2013-10-6 16:12:39 | 顯示全部樓層
55# ads.mf OIC
ads.mf 發表於 2013-10-6 16:17:08 | 顯示全部樓層

都唔知用咩OD好 MAXON 808暫時又唔考慮
ianmusic 發表於 2013-10-6 16:26:10 | 顯示全部樓層
what u want?
ads.mf 發表於 2013-10-6 16:45:21 | 顯示全部樓層
58# ianmusic
TS9多數用黎打底, OCD想大MID多GAIN少少既時候用
想搵多隻清D既聲 TS808可能係好選擇 但未試過
ianmusic 發表於 2013-10-6 17:39:33 | 顯示全部樓層
XOTIC AC