香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 5891|回復: 78

[交流] 有幾多人個pedalboard有用TS9?

Big-Blind 發表於 2013-9-15 16:19:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
休閒膠⋯純粹想了解下,TS9係一隻經典既OD/booster, 基本上好多人都會有一隻看門口,想了解下e家有keep係pedalboard用既人有幾多? 係想討論TS9呀唔係808,市面上既pedal有好多都係採用TS既藍本去製造,而沒有用TS9,你用左咩取代呢? 七日投票亦可以討論一下對TS9既感覺,係依然喜歡越汁越味? 還是已經因太了解而和平分開?
單選投票, 共有 236 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
solo_wing_pixy 發表於 2013-9-15 16:22:13 | 顯示全部樓層
用壞猴子∼ 都唔係差好遠
keylai 發表於 2013-9-15 16:22:19 | 顯示全部樓層
我無
keylai 發表於 2013-9-15 16:23:50 | 顯示全部樓層
我喜歡clean boost多d
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 16:33:10 | 顯示全部樓層
黎緊小弟訂了隻BB,唔係xotic既BB,而係ibanez既BB,希望中秋前收到,雖然對於玩OD既朋友,對於low end既要求一定冇玩metal或一d重型既distortion咁講究,甚至不一定需要,不過都幾期待
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 16:38:06 | 顯示全部樓層
4# keylai
e家clean boost我係用barber既EQ,同埋xotic既Bass Rc booster,原來BRC Booster係咁好用for 我自己
keylai 發表於 2013-9-15 16:48:45 | 顯示全部樓層
我比較喜歡OD隻聲是傾向中高頻,配我支tele用,最後發現類似Marshall plexi sound pedal 比較適合我,通常我會較gain比較細,vol比較大,高頻比較高,中低頻比較細,感覺比較好d,但目前來說不是最好最想要的聲音,除以上設定外,我需要個pedal既動態要夠大,顆粒性都要很大,有毛毛邊的Overdrive之餘,我需要高亢有力的高音區.......可是我一直都搵吾到這種pedal
keylai 發表於 2013-9-15 16:50:45 | 顯示全部樓層
Ep booster簡單好用,踩一腳就是了
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 17:10:42 | 顯示全部樓層
7# keylai
Plexi sound的確係come 聽d
xxxbb 發表於 2013-9-15 17:25:28 | 顯示全部樓層
用齊天大聖
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 17:28:38 | 顯示全部樓層

格古洛
一踩既變身
eddy2dee 發表於 2013-9-15 18:36:16 | 顯示全部樓層
我用maxon808
st.bach 發表於 2013-9-15 20:14:38 | 顯示全部樓層
Maxon 808 toooo
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 21:56:02 | 顯示全部樓層
808都冇S9咁“漏”
love_gothic 發表於 2013-9-15 22:51:28 | 顯示全部樓層
808 冇 TS 9 咁大粒音
kellogghk 發表於 2013-9-15 22:56:46 | 顯示全部樓層
如果講OD, 去到最後我都係選擇左dumkudo
 樓主| Big-Blind 發表於 2013-9-15 23:21:51 | 顯示全部樓層
e家多人用DUMBLE TYPE OD去當BOOSTER
love_gothic 發表於 2013-9-15 23:52:15 | 顯示全部樓層
如果講OD, 去到最後我都係選擇左dumkudo
kellogghk 發表於 2013-9-15 10:56 PM

隻聲好 SEXY, 上上地癮.....~~
Boogieman 發表於 2013-9-16 01:36:12 | 顯示全部樓層
唔知點解,TS-9好似同我唔多夾。多年前借過一隻玩,點較都唔o岩心水,朋友話送俾我都唔要(當時keep o左就發達喇)。

後來Maxon reissue OD-808,唔信邪買o左,結果偶然拎出o黎當booster玩下,大部分時間擺埋一邊食塵。
Jaybubuchow 發表於 2013-9-16 09:40:17 | 顯示全部樓層
same here maxon od808