香港band友討論區 hkbandmusic.com

返回列表 發新帖
樓主: an430

[問題(未解決)] Fender Twin Reverb VS Roland JC-120

樓主| an430 發表於 2013-7-30 21:33:38 | 顯示全部樓層
 樓主| an430 發表於 2013-7-30 21:34:23 | 顯示全部樓層
Jc-120容易攞聲,容易溶合音樂裹,適合一般場會用
by104 發表於 2013-7-30 09:12

可唔可以講多少少~ 你係暫時少數支持JC-120既人
EdHunGxRS 發表於 2014-3-7 02:06:24 | 顯示全部樓層
我會用FENDER 同埋FENDER個二手市場好過Roland
fish96 發表於 2014-3-11 14:31:25 | 顯示全部樓層
兩隻都出名清聲,睇budget做人啦
keithyeung 發表於 2014-3-11 16:44:35 | 顯示全部樓層
兩隻比, 一定係 twin reverb
 樓主| an430 發表於 2014-3-20 22:39:20 | 顯示全部樓層
經過呢幾個月 都應該你twin 不過呢,
問題黎啦 早幾日同位前輩傾,twin係好聲 但重。因為我係個禮堂用,練習or正式出都要用完搬番後台store。
hw19841028 發表於 2014-3-20 23:01:00 | 顯示全部樓層
fyi roland ga 212 is a reasonable choice for public use
channelb 發表於 2014-3-21 00:22:12 | 顯示全部樓層
JC-120 industrial standard
 樓主| an430 發表於 2014-3-31 01:51:40 | 顯示全部樓層
Roland GA212 我都試過下,係平d 但唔太岩
vv1125 發表於 2014-3-31 02:49:37 | 顯示全部樓層
一定係TWIN !!!!!

食PEDAL ,齋CLEAN TONE。。WIN 灑。。但係佢個REVERB好易出問題

用JC120, 一食OD OR DS OR FUZZ,聲音好差。。因為TUBE先會食得靚,同埋JC120好快壞
 樓主| an430 發表於 2014-4-1 00:57:01 | 顯示全部樓層
twin 個reverb點易出問題?
vv1125 發表於 2014-4-1 05:45:30 | 顯示全部樓層
31# an430
一開REVERB,會有NOISE,呢個係壞GA開始,

到左後期,就連出聲都有問題,啪拍聲,,

但係你關左個REVERB又真常返。

所以,都係要錫住用
 樓主| an430 發表於 2014-4-2 00:34:52 | 顯示全部樓層
明白!

大家對Bassmen 59 又點睇
keithyeung 發表於 2014-4-2 09:34:05 | 顯示全部樓層
其實是reverb有D線鬆左,按實返佢就冇嘢
postpunkrocker 發表於 2014-10-9 10:37:33 | 顯示全部樓層
知唔知TL有冇JC-120?
 樓主| an430 發表於 2014-12-14 15:52:08 | 顯示全部樓層
有 之前問過原價10k
Boogieman 發表於 2014-12-23 02:58:29 | 顯示全部樓層
論聲,Twin Reverb既clean tone好過JC-120。不過for你既purpose,我諗JC-120會好d:

1. JC-120輕身d,搬運方便d。
2. JC-120係石機,理論上無咁易出事,失拖既機會低d。
3. Twin Reverb唔只重,搬來搬去會dun,膽(同埋tube socket,PCB)可能會早d死。
4. JC-120唔使換膽,慳番膽錢同set bias工序。

我未擁有過JC-120,不過以前間中會用到。第一次用個次,去到現場,先至發現場提供既amp係JC-120,初時都擔心出黎唔掂。不過後來聽番soundboard,又唔係咁差喎。

我對JC-120既印象:
1. 石機黎講,Clean聲算不俗。
2. On-board reverb唔係好掂。加Mark Gor個隻Miniverb一定好過on-board reverb。(利申:我以前用JC-120既時候,會加outboard reverb)。唔係玩surf music的話,live唔係大問題。
3. JC-120個on-board distortion極唔掂。想要OD/distortion一定要用pedal。
4. 如果用JC-120既effects loop,記得揀series or parallel。唔肯定兩者分別的話,駁好晒effect入loop之後試。

至於 '59 Bassman,唔開盡的話clean tone應該無問題。但係開盡的話,佢自然既break up聲,係Twin Reverb做唔到的(無pedal之下)。主要視乎你需要volume output幾大。當然,'59 Bassman無vibrato同reverb,要呢d效果的話要加effect。

最後,如果你真係揀膽機的話,不論係Twin Reverb定Bassman都好,唔好貪懶加個有casters既road case bottom方便推來推去。震少d,長命d,人手抬會少毛病d。JC-120本身有跟casters,但係石機係襟dun少少。
 樓主| an430 發表於 2014-12-31 14:58:17 | 顯示全部樓層
謝謝分享!

最後我機緣巧合之下 買左部 Deluxe Reverb Head + super sonic 212 cab.