香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 3978|回復: 37

[問題(未解決)] Fender Twin Reverb VS Roland JC-120

an430 發表於 2013-7-29 19:32:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
大家好,
想大家比d意見, 因小弟想買隻新amp
埸地使用於教會禮堂內,或活動室

我就睇中fender twin reverb & roland jc120

大家有無不如比意見小弟或可推介其他amp
Takk 發表於 2013-7-29 19:40:25 | 顯示全部樓層
兩個Amp清聲都好正。。。好難搞。
教會禮堂內,或活動室
JC120粒機耐用D掛
xxxbb 發表於 2013-7-29 19:43:11 | 顯示全部樓層
twin reverb皮幾野
xxxbb 發表於 2013-7-29 19:47:32 | 顯示全部樓層
 樓主| an430 發表於 2013-7-29 19:51:42 | 顯示全部樓層
JC120只係勝在粒機 保養易搞d

twin reverb 而家 tom lee 9k有交易!
gecko 發表於 2013-7-29 19:55:44 | 顯示全部樓層
Fender Twin reverb 用緊吾錯
wahahaka 發表於 2013-7-29 20:35:28 | 顯示全部樓層
Fender Twin for sure la. Clean or slight overdriven sound both excellent.

JC 120 can only do clean.

But of course tube amp needs proper maintenance and usage.
 樓主| an430 發表於 2013-7-29 20:58:52 | 顯示全部樓層
thanks!

不過就算我要玩od or distortion 聲, 都係落pedal

我開頭偏好jc120.....但自己用Fender strat好似配個twin reverb正D
j1mcteddy 發表於 2013-7-29 22:14:21 | 顯示全部樓層
我撐Fender Twin reverb
omg1212 發表於 2013-7-29 22:20:09 | 顯示全部樓層
其實..如果得你一個用的話...咁你買你最想要的amp
否則叫多幾個玩結他的人一齊去試,一齊找一個平衡點
aliernest 發表於 2013-7-29 23:13:52 | 顯示全部樓層
fender twin anytime!  takes pedal very well too.
dd2349 發表於 2013-7-29 23:16:45 | 顯示全部樓層
用緊twin reverb 係開到8 都仲係清,少少od 都冇,
twin 先有拆
 樓主| an430 發表於 2013-7-30 00:33:26 | 顯示全部樓層

嗯嗯...
我就係未決定到邊部好! 不過之前偏JC120 而家偏Fender...唉...
 樓主| an430 發表於 2013-7-30 00:35:04 | 顯示全部樓層
睇黎twin reverb多Fans d 暫時~~
而家tom lee 7折真係好想食左佢!!!
keithyeung 發表於 2013-7-30 00:45:41 | 顯示全部樓層
twin reverb
kenny9288 發表於 2013-7-30 00:47:34 | 顯示全部樓層
兩隻比, 一定係 twin reverb 啦!
alex_shiaw 發表於 2013-7-30 08:04:30 | 顯示全部樓層
點解會揀TWIN REVERB.....好似你的心癮揀多D........唔係好岩用.....jc120我都唔會揀
wahahaka 發表於 2013-7-30 09:07:20 | 顯示全部樓層
Twin 通利折左做緊幾錢?
by104 發表於 2013-7-30 09:12:54 | 顯示全部樓層
Jc-120容易攞聲,容易溶合音樂裹,適合一般場會用
 樓主| an430 發表於 2013-7-30 21:15:06 | 顯示全部樓層
Twin 通利折左做緊幾錢?
wahahaka 發表於 2013-7-30 09:07

而家9100!!!!!!!!