香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: 空介

[突發]乜搞band房教野搞到咁薑都有-.-

zing 發表於 2013-6-28 02:17:02 | 顯示全部樓層
音樂事就係音樂場上了解先吧
我估呢度九成話阿德技術差既人,完全未同佢夾過或jam過,right?
音樂要聽,要彈,唔係用手打幾隻字就證明到係強定弱.
連版主都出文話食花生,唔通係呢度文化?不求事實只求娛樂?
hazelmaker 發表於 2013-6-27 17:28

其實呢度係吹水區,版主都係人,
食花生有咩問題,又唔係食屎
carlos 發表於 2013-6-28 02:25:00 | 顯示全部樓層
Coztak,其實你有冇諗過
點解你會由初代hkband forum比人針到依家?

以前就當你年少氣盛,講野沖啲啫

點解到今時今日都仲係咁?

好多音樂教師都未必好識人情世放故

但係好似你咁,周圍撩事鬥 ...
jackass 發表於 2013-6-27 20:17

zing 發表於 2013-6-28 02:33:09 | 顯示全部樓層
好心送幾句俾某人

成件事係咪你自己岩晒先?
可能你覺得係啦,
或者咁講,點解成日都係你?
唔通你預到既個個都係衰人?
我相信最少5年,你邊年無係 HKB 上過位?
次次都係同人嘈,唔係呢樣就果樣
以前就話有火, Wanna Jam, 你自己可能覺得出於好意
可惜講者無心聽者有意
你為人師表,有無諗過自己表達能力有問題?
咁多年喇,你自己諗下有無進步過?
可能你自己彈結他係勁左好多,我無意見
但你做人處事呢,我就覺得有好大改善空間囉
佢係度教得幾個月, 頂多個一萬幾千,
分分鐘可能只係一千幾百,有咩好嘈呀?
如果樓主真係唔岩,你玩左咁多年,一早應該睇化啦
老老實實啦,我唔知點解你要收 500/4堂,
通行都知你頂爛市啦,你幾時見過細威,阿仁,老JIM 係收呢D價?
真係料既個個都收 1000啦,可能你有教無類啦,原諒我小人之心。
你點做生意我無評語,不過你自己走去 HKB WIKI EDIT 過你D野就係人都知嫁喇
你唔好引晒D舊會員上黎爆晒你D野出黎
呢個圈子好細,唔係大你,你再係咁遲早可以準備轉行。
你自己係 facebook 貼阿駿D野,可圈可點,但你自己咩意思,你心照。明眼人睇就睇得出。
岩聽就聽,唔岩聽就算。

總括黎講,為左果少少錢,分分鍾對你黎講只係幾個鐘既錢,
當你自己岩晒都好,為啖氣,值得咩?
大個仔喇......
cwypat 發表於 2013-6-28 04:44:00 | 顯示全部樓層
為人師表除教技術,仲有教心態,老師要教學生點去應對音樂,點去尊重,正如對人一樣
我唔知邊個岩邊個錯,我只想講再咁罵落去只會影響呢度嘅音樂風氣
只會多左人去諗點揀老師,冇人會去欣賞老師,彈奏者,去欣賞音樂,分享音樂,只會好似呢個po咁不斷罵戰,挑釁
實力我就唔敢講,我只係一名不斷求進步嘅結他仔
coztak 發表於 2013-6-28 08:49:40 | 顯示全部樓層
啦,挑釁並唔係我

公開對話內容,對方資料於facebook
亦唔係我
post ,係度回應,打手兇人亦不是我

到目前為止我亦無公開對方,名字,甚至重要資料

我亦勸阻學生們回應,以免人地話打手

睇清楚啦

對方公開事件於facebook
再某人轉載於吹水區,而吹水區一向少入
我好遲先回應㗎,睇清楚

我回應後,又想搵多人兇我,串人
又好似想我收聲,我唔知你想點?

惡人先告狀然後又突然後悔?

想搵人講句粗口又博鎖帖?
係既話你又點解要公開事情?

各人應該思考下,可能你買起HK band...
人人買你怕,
不過我只係講事實

其實你離開我band房,雜物終於攞走,係好事
兩個學生,食你食餐飯,我都請過,有咩所謂?

你話玩比賽,我即搵鼓手,主音,作埋歌,跟埋詞
你一句bossa nova,二話不說,跟你idea,,人地idea 你即ban

band房,器材我出,有冇叫你夾番一蚊房$?

但你而家唔認搶學生,認致公開挑釁
甚至惡言相向,搵人post
甚至以多人打手兇人收聲

問一句,

過唔過份?

我係hk band 都見唔少人,亦交唔少朋友,學生
但冇必要同任何人交代,多人串人就=事實?咩concept?

技術上,小弟甘拜下風,你地又唔好屈我啦
你琴鼓皆精,piano 演琴級
我講真彈一世琴都肯定追唔到
小弟彈琴打鼓只懂皮毛

post 一D外國回流高手link又話我挑機
首先係某人在此post 抽水在先
二,我以德報怨promote 世界級大師班course
希望學生見識,或直接跟駿sir 學,有咩問題?

我已多年冇post 別人音樂課程係自己wall 到
唔好又話我挑機啦?我邊有資格同世界級比?
人地berklee 世界出名㗎?
我連望都未望過啦,damn right?

本人真係去睇過佢show... tst tom lee 露天show
係咪轉登去就真係唔知

冇諗過要挑機,本人亦少打機及串人,
不過如果拍門挑機應該一早挑左,旺角有幾大?
你想我都可以,不過我要草錢比學費
因為上次搵tommy Au jam 野,1hr 我比左$400

berklee 回流我唔知會唔會貴D

不過前陣子我識左一位前輩David tong
見過一次,幾分鐘係camel ..打過招呼,因為我上年牛棚睇佢出show

第日day off,, 我add 佢,傾唔夠幾句,佢竟然叫我去佢studio
fo tan
我即仆去同佢jam( we both off)
由火炭3:xx,jam 到camel
到佢叫埋鼓佬出黎12:00am 再番好景jam 到三點幾
jam 左10 個鐘都有,又飲酒
咁算唔算挑機?佢話jam 先,係咪佢挑我機?
人地以前音樂總監黎,佢挑我,我執到寶啦

呢排忙D就冇jam...不過有同佢鼓手jam 野,傾音樂...
仲比左幾個學生佢教,當然大家好高興

訓醒,起身先!

(亞咩咩,我訓醒啦,答番你一句,費事你又問我訓醒未,怕你擔心,
放心,一定答你既,禮貌嘛!)
J_ESP 發表於 2013-6-28 10:23:16 | 顯示全部樓層

冇咩慘得過同個低能既講野
1.我爆果幾句粗,擺到明係由衷之言,而且係hk band世界,ban都係ban我
2.博ban博鎖帖就唔係咁啦,應該學你打食屎狗林早逝呀嘛,不過睇完高登果邊,真係覺得你連少少野都係學人,份人真係除左結他,連少少墨水都冇真係好失敗
3.你一時話各位俾人蒙騙,俾我打破左個所謂point之後,就話人係打手?十個趣啦呢壇野
4.知唔知到點解你一沉會有百踩出現?好人好姐我相信會有人踩多腳,但我唔相信會有咁多怨氣咁多野爆囉,至於你係一個講唔講道理既人,呢個post睇哂
5.你呢種小學雞冇point淨廢up以為自己好串既模式,係我讀小四果陣已經識用
6.回應就是禮貌,咁唔該你唔好揀野答,找埋前面d數先
7.你呢邊俾人爆緊,你高登果邊仲周圍辣火頭,就知你份人係幾咁友善啦
J_ESP 發表於 2013-6-28 10:26:13 | 顯示全部樓層
好心送幾句俾某人

成件事係咪你自己岩晒先?
可能你覺得係啦,
或者咁講,點解成日都係你?
唔通你預到既個個都係衰人?
我相信最少5年,你邊年無係 HKB 上過位?
次次都係同人嘈,唔係呢樣就果樣
以前就話 ...
zing 發表於 2013-6-28 02:33

元老英明
老J認同
King_wong 發表於 2013-6-28 10:49:54 | 顯示全部樓層
唔爭在講埋
前幾年應我前輩波波既約,去佢BAND房JAM
結果JAM完,佢係人地背後講晒邊個邊個手野點
其實佢想講個個手野都唔得,除左佢
係我背後就話,其實我唔係好識彈,only sweep picking boy
唉......
coztak 發表於 2013-6-28 12:01:56 | 顯示全部樓層
高登又係你買左?

狗林早逝?莫非比人咁話就係...
我都係另一個post 睇到,,比人鬧到咩都咩唔出

冇咩,佢先係我post 到話我彈得差,誤人子弟,
咁我見有大師出現,咪立即去做research ..原來大師黎
8級有75 分,2012 考,不過冇show 名

還寫絕對專業,超值
雖然屯門,但學嘢,遠D,貴D有乜所謂?超值嘛

我立即pm 佢,想即刻學,時間地點,就佢,
諗住換pack 新線,攞支二手550$ squier strat 去學野,冇計啦,自己比人話彈到一舊屎咁,雖然佢低分過我,但可能佢刻意攞低分,以免實力被人發現

點知等到第日

佢又話:講野直接左Dsorry ,未到大師level.叫我搵個更高level 既大師教

好失望
可能佢覺得我太差,冇天份跟佢,用幾句說話打發我,我明

咁我咪去睇下佢post 有片D video 睇下,可以參詳一下大師風範啦
點有既video 都有網友post 問嘢

佢就一條片都冇,可能絶學不外傳,或非有緣人不傳也
咁我祝佢生意蒸蒸日上

不過我希望佢都係我post 表示歉意,始終你話我一舊屎又唔肯教我
以示友好,以後各有各咪算,我亦承諾不再係佢post 留言,以免佢又唔教我,又話我差,但又低分過我,咁好慘架嘛

佢又話我誤人子弟挑釁

我咪crop 埋pm 上去佢post ,留埋一D我求其彈既YouTube link 比佢恥笑下
希望佢又拍下片,或cover 下我D片,然後指教一下一舊屎嘛

佢又好唔知點,又叫我做大佬,問我想點,又話佢D片唔會俾我睇
又話自己唔係挑釁,係個人感想(個人感想:你彈到一舊屎,誤人子弟)
又話玩音樂修養,又自認無咩修養(思覺失調?)

跟住小林,係咪閣下or fd又話grade8 89分,咁我想學野緊係唔理你75,又89....
都想學㗎啦,不過我諗問小林,小林又會以不外傳為由,又唔教我

就係咁

你挑機,話人誤人子弟丶咁我比$你教,你又話唔教,又大佬咩,又片不外傳,又自認冇修養
咁你想點?
唔係唔批評得,咁我都想批評下,你開post 又話可以發問,又有超值課程,多張證書又樂理5級(我冇)
Post video 又冇comment ....
仲會包容我,其實好感激...

但你又憑咩教人同話人一舊屎?唔知佢係咪兩舊屎,多人一舊,絕學不外傳,咁學咩人post .?

冇修養,冇教學片,只有個人感想,同只有批評人,又話另一人cover 片難聽,回post 當然勁la....竟然教人上YouTube 揾高手學8級,solo唔識抄咪得,佢鬼知咩.....(大師即大師,講嘢唔同D,中point)
人地問爬格仔,就send 圖比人,自拍都冇(其實我之前冇睇過佢post,手諗勁人黎,費事一睇自卑啦)

原來佢自認冇品(修養),又收學生,但又唔收我,好迷惘....

精神方面可能同j 先生一樣,搵埋小林,粗口係我post 度罵⋯
跟住余詩曼又話兩條戰線,我又唔多明....

其實余詩曼做天與地幾好睇,不過估唔到佢有上高登添
聽講小提琴有八級,真係人靚聲甜,又有才華,同小林丶J應該好fd... 可能一齊去夾錢買咩天國,
或過果幾日去天國,”不過唔知買唔買到,因為佢唔是band 仔"小林

余又話:"認真,有需要,唔該唒,Btw 我都十一月去”去邊?天國?

有需要添
有咩需要?定搵J 先生or 小林...好D?其實粗口兩個都唔錯,不過實戰唔知,希望亞余揀岩人

佘呀嘛,錯字,how much 唔係what much 呀嘛,唉,比D野你,又以為好醒咁串人,遊戲唔係咁玩既..............
上堂先....(有佘簽名留比我,thx ,小fan 一名,勿見怪!)
elman 發表於 2013-6-28 12:04:28 | 顯示全部樓層
難攪
Tungson 發表於 2013-6-28 12:42:36 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
kenny9288 發表於 2013-6-28 13:22:29 | 顯示全部樓層
高登又係你買左?

狗林早逝?莫非比人咁話就係...
我都係另一個post 睇到,,比人鬧到咩都咩唔出

冇咩,佢先係我post 到話我彈得差,誤人子弟,
咁我見有大師出現,咪立即去做research ..原來大師黎
8級有75  ...
coztak 發表於 2013-6-28 12:01

多謝大師打咁多資料出嚟, 閣下親身說明何謂心胸狹窄, 喜好撩事鬥非, 價值觀與別不同, 以前人家講我都唔信, 多謝大師親自說明。

原來要有 cert 又高分嘅, 先可以可以批評低分過佢嘅人, 又學到嘢呀大師!

評分

查看全部評分

J_ESP 發表於 2013-6-28 13:28:40 | 顯示全部樓層
睇完兩篇新文
德sir人係低能既一係痴線未食藥既
佢已經自high到進入忘我境界lol

同埋 多人反你=俾人買通?
咩logic
kenny9288 發表於 2013-6-28 13:35:27 | 顯示全部樓層
睇完兩篇新文

咩logic
J_ESP 發表於 2013-6-28 13:28

大師話啲人係 "被蒙騙"
CKM 發表於 2013-6-28 13:52:44 | 顯示全部樓層
"大師"d偉論真係令人嘆為觀止!!!!! 我地呢d生活係地球既普通人係唔會理解...
bjc 發表於 2013-6-28 14:00:36 | 顯示全部樓層
你係道解釋高登個post做咩呢其實
你唔番去高登同果d高登仔解釋?
你又張高登果個post d野講多一次
係咪講多一次就會覺得自己無錯?

咁我都祝你生 意   蒸 蒸 日 上
plastichok 發表於 2013-6-28 14:04:14 | 顯示全部樓層
LM
roycheungkinwai 發表於 2013-6-28 14:26:21 | 顯示全部樓層
大開眼界
gapkwan 發表於 2013-6-28 14:27:12 | 顯示全部樓層
食左幾日花生搞到個人好熱氣
Tungson 發表於 2013-6-28 14:28:58 | 顯示全部樓層
睇完兩篇新文

咩logic
J_ESP 發表於 2013-6-28 13:28

全世界都欠佢,得佢係岩
被迫害妄想症lol