香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 1798|回復: 18

[分享] 一篇教人買結他文

xxxbb 發表於 2013-5-6 20:12:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
詳盡到通利係佢開哄,日期為2005年唔知邊個寫 i1715681.jpg
 樓主| xxxbb 發表於 2013-5-6 20:13:52 | 顯示全部樓層
2005-12-29 1 . 初 學 者 買 結 他 參 考 篇
    素 聞 近 來 不 少 人 購 置 結 他 , 在 此 給 予 小 小 心 得 , 希 望 對 各 位 初 學 者 有 所 裨 益 :
若 閣 下 是 初 學 結 他 者 , 可 選 擇 一 些 比 較 廉 宜 的 結 他 , 約 為 四 百 至 六 百 左 右 , 無 論 大 陸 做 或 台 灣 做 質 素 也 接 近 .
試 結 他 時 , 將 手 指 於 第 六 弦 上 按 同 時 按 住 第 一 格 及 第 十 二 格 , 看 看 那 弦 線 是 垂 直 還 是 有 彎 曲 , 若 有 彎 曲 者 不 要 購 買 , 因 這 顯 示 支 結 他 柄 有 彎 曲 的 地 方 .
在 第 九 格 起 , 逐 條 弦 逐 格 彈 奏 一 下 看 看 有 沒 有 所 謂 “ 痴 fret ” , 即 是 有 些 雜 音 , 若 有 , 盡 量 不 要 買 .
看 看 結 他 面 上 有 沒 有 裂 痕 , 或 爆 裂 的 跡 象 , 若 有 , 不 買 為 妙 .
由 於 所 花 只 數 百 完 , 買 結 他 時 實 在 不 需 要 理 會 它 的 牌 子 , 因 為 好 牌 子 唔 會 咁 平 俾 你 買 到
    誠 然 , 四 五 百 蚊 買 唔 到 什 麼 上 等 貨 色 , 但 若 能 在 當 中 選 擇 一 支 較 好 的 , 對 你 學 結 他 實 質 有 不 少 幫 助 , 要 記 住 工 欲 善 其 事 , 必 先 利 其 器 !
2005-12-29 2 . 買 靚 結 他 的 一 點 啟 示
    首 先 工 欲 善 其 事 , 必 先 利 其 器 , 這 句 說 話 是 老 套 也 好 , 是 良 言 也 好 , 總 有 它 可 取 之 處 . 在 電 結 他 群 中 , 主要 可 選 擇 都 是 美 國 的 大 牌 子 .
Fender
Stratocaster : 不 用 多 講 , 大 部 份 結 他 手 都 有 一 支 , 新 出 的 soundless model , 也 不 俗 , 一 萬 蚊 , 都 抵 玩 . 而 有 支 是 迪 士 尼 圖 案 的 , 不 過 要 十 萬 , 去 美 國 先 買 到 , 實 在 可 遇 不 可 求 .
Telecaster : 要 試 真 d , 買 custom shop 都 幾 有 保 証 , 但 聽 行 家 講 , 試 過 買 一 支 八 千 蚊 左 右 , 拍 得 上 萬 六 蚊, 所 以 一 定 要 試 清 楚 , 支 支 質 素 也 不 一 .
Robben Ford : play blues , 音 質 較 為 清 脆 , 我 有 一 支 elite , I love it very much .

Gibson
Les Paul : 係人都識 , 唔多講 .
SG : 我買個支五千蚊的SG , 嘩 ! 都 算 不 錯 , 尤 其 是 玩 Power Chord , 勁 到 爆 炸 , 所 以 五 千 幾 蚊 , 買 支 Gibson , 實 在 是 The Best of the Cheap . 135 , 335 , 335TD , LUCILLE , 這 批 我 會 選 擇 335 , 因 為 我 聽 過 D 聲 , 玩 Jazz 會 聽 到 你 耳 水 不 平 衡 架 !
而 Lucille 我 就 麻 麻 . . . 只 結 他 咩 起 已 經 冇 力 彈 , 不 過 誠 然 是 一 支 好 結 他 .
而 特 別 介 紹 Fusion , 嘩 ! D 高 音 正 到 不 得 了 , 尤 其 是 一 二 線 在 第 九 格 之 得 , 實 在 用 絕 頂 都 不 能 形 容 其 靚 聲 , 可 惜 Gibson 的 結 他 到 了 香 港 之 後 通 常 第 一 線 都 向 右 傾 , 因 此 很 容 易 會 甩 Fret , 或 痴 Fret , 所 以 千 萬 選 擇 時 要 小 心 .
    若 閣 下 要 選 擇 Acoustic , 當 然 要 選 Martin 老 大 哥 啦 , 平 者 過 萬 , 貴 者 三 四 萬 , 實 在 是 我 們 這 批 後 生 仔 望 門 興 嘆 的 價 錢 .
    而 老 二 Taylor 也 實 在 不 錯 , 萬 四 蚊 買 支 七 號 頭 也 不 錯 了 , 襯 Tom Lee 暑 假 減 價 時 可 考 慮 考 慮 .
    而 加 拿 大 牌 子 Godin , 也 屬 不 俗 之 選 , 有 支 可 以 入 Synthesizer 的 魚 絲 線 電 木 , 簡 直 是 彈 聖 詩 者 之 至 愛 , 其 觸 感 及 入 Synthesizer 後 的 效 果 , 彈 Chord Solo , 簡 直 如 入 仙 境 , 置 身 音 樂 桃 源 !
    Ovation 最 近 出 左 隻 全 新 纖 維 結 他 , 萬 五 蚊 左 右 , 應 該 不 乏 捧 場 客 , 至 少 任 賢 齊 應 該 會 買 掛 , 佢 隻 隻 CD 都 有 Ovation 出 現 O既 , Right ? 不 過 講 起 Ovation , 奉 勸 大 家 不 要 貪 平 買 Korean Made , 因 為 質 素 實 在 太 差 , 我 買 個 一 支 , 哎 , 不 願 多 說 !
    各 位 老 兄 , 得 三 四 千 蚊 就 繼 續 努 力 儲 錢 , 五 六 千 蚊 買 SG , 一 萬 蚊 買 支 Strat , 萬 五 蚊 買 支 Taylor , 萬 八 蚊 買 支 Tele custom Shop , 廿 皮 野 可 唸 唸 Robben Ford , 三 皮 野 咁 就 去 買 Martin 啦 , 六 皮 野 買 多 支 335 , 十 皮 野 買 埋 支 迪 士 尼 , 筆 者 實 在 發 梗 夢 可 . . . 唔 好 意 思 .
    咁 耐 都 未 講 選 購 木 結 他 , 小 弟 實 不 在 行 , 就 交 返 俾 D 古 典 手 分 享 了 , 不 亂 拋 書 包 , 小 弟 有 支 Admira , 西 班 牙 出 品 , 都 算 不 俗 !
    若 要 我 選 擇 一 生 中 三 支 結 他 , 我 會 要 一 支 迪 士 尼 設 計 的 Strat , 一 支 Godin 配 上 Roland 的 Synthesizer , 及 一 支 335 , 那 麼 , 實 在 心 滿 意 足 了 . . .
    不 過 , 買 得 多 結 他 冇 技 術 去 彈 也 是 徒 然 的 , 所 以 各 位 結 他 手 , 一 齊 努 力 !
2005-12-29 3.英 國 結 他 店 奇 遇
    最 近 去 了 英 國 Leeds 列 斯 , 一 間 叫 做 Music Ground 的 音 樂 結 他 鋪 , 若 您 等 同 我 一 般 愛 好 結 他 , 那 就 千 萬 不 要 放 過 . Leeds 不 是 一 個 旅 遊 區 是 工 業 區 沒 有 什 麼 東 西 好 看 , 但 卻 有 一 間 叫 您 大 嘆 奇 妙 的 鋪 頭 - Vintage - 即 古 舊 的 意 思 .
    那 間 鋪 頭 實 在 是 全 世 界 最 有 Vintage feel 的 鋪 頭 , 由 17xx 年 至 到 2001 年 的 結 他 都 有 , 而 且 以 17xx - 19xx 為 主 幹 , 全 部 結 他 我 都 未 見 過 . 那 數 百 支 至 數 千 支 全 部 唔 同 款 的 舊 式 結 他 實 在 是 令 人 透 不 過 氣 來 , 支 支 您 都 想 拎 上 手 玩 下 摸 下 , 但 唔 敢 買 , 因 為 支 支 唔 係 十 萬 就 廿 萬 , 所 以 我 也 是 遠 觀 .
    那 裡 的 amp , 最 多 是 那 一 隻 牌 子 , 當 然 唔 係 Roland , Fender , Mesa Boogie , Matchless , 而 係 Orange . Haha , 香 港 的 Orange 流 動 電 話 就 多 見,但 Orange amp 我 只 在 amp 的 古 舊 雜 誌 裡 見 過 一 二 , 那 裡 的 結 他 有 如 一 支 鼓 棍 咁 大 ( 您 實 想 像 唔 到 )
    又 有 很 多 連 Beatles 都 嫌 老 的 電 結 他 , 有 很 多 Jimi Hendrix , 用 過 的 amp 及 結 他 用 玻 璃 櫃 鎖 死 晒 , 更 有 很 多 香 港 根 本 冇 辦 法 買 到 的 結 他 .
    若 您 有 些 餘 錢 又 有 些 時 間 , 打 過 電 話 俾 我 索 取 Leeds Music Ground Address , My Mobile 98495060 或 Icq 27954225 , 好 想 您 也 去 一 趟 , 那 麼 我 們 可 以 有 更 好 的 分 享 .
2005-12-29 4.買 結 他 我 有 我 Idea
  在買結他的concept,經過一年的學習與風雪的洗禮. 變化雖然不大,但都想將它們update 一下,整理一下思維,希望能對看這篇文章的人有交代及裨益.

$2000或以下,MEXICO FENDER,是一個不錯的選擇. 只要您找個熟手技工將它的(線與指板)之間的ACTION 盡量減低有咁貼得咁貼那麼二千元的MEXICO,就是VERY GOOD 啦. 不過您要找人在TOM LEE有折(如果您認識我我也可以幫您取到八五折).
$3000或以下,EPIPHONE LES PAUL MODEL,無可再選. 其實第一支結他,LES PAUL EPIPHONE GIBSON,真是值得頂尖推介. 無論價錢同質素都是同級之冠,外國人也極之喜歡EPIPHONE,全倫敦都是以EPIPHONE做主導,實在WIN成條街.
$4000 或以下,SAMICK 是一隻韓國牌子,實在很少見報,很少被介紹,但佢一些實心電結他加上MAPLE WOOD,若懂得選擇其CONDENSITY,那樣您可以選擇到一支靚聲的KOREAN. 韓國出品一向較差,但有時也有一些例外
$5000以下,GODIN 加拿大牌子,可以考慮其設計及其聲音,較ACOUSTIC 路線,但其電結他質素中規中矩,唔會差到唔值票價,咁就OKAY 啦
$6000,FENDER囉,去到呢個價位啦以前冇一萬蚊您都唔好唸買支美國FENDER 但經濟衰退,FENDER濫造加大量機器生產,再加宣傳效應,六千蚊都有支STANDARD 其實STRATOCASTER. 在一個不熟FENDER行程的人來說,好難選擇,因為支支都差唔多樣,但記住CALIFORNIA SERIES就是最CHEAP的SERIES,跟住就論到STANDARD 跟住就有幾款例如VINTAGE,DELUXE,那些會在PICKUP及指板上下些少功夫,但肉眼未必能看出. 因此我會較贊成選擇,NOICELESS pickup及vintage series. 例如一些60 reissue,或什麼淺藍色的70reissue,reissue 即是指模仿當年的結他樣板製作出來.
$7000,呢個價位以前就是fender價位,現在七千我會建議您選擇ibanez 那支double edge series,以咁既價位買到parker 一致贊嘆的function,那樣還有什麼說話可講. 七千元可以用一支結他,出到鋼線聲同電結他線,真係唔敢講用什麼說話和文字來形容佢的價值. 無論S2020 XAV,RG2027XVV ,RG2020XTLB都可以選擇色就以AV最靚. 時時斷貨,有買就自己去TOM LEE 問啦,27239932,我都背到熟晒佢既電話.
$8000,仍然是上面支IBANEZ
$9000,可以買支FENDER NOISENESS
$10000,想不起,對不起
$11000,IBANEZ STEVE VAI JEM7VWH,這一個型號是唯一的選擇,EBONY 的指板音色,實在是我MOUNTAIN摯愛,我由第一支ROBBENFORD 至今就開始情有獨鍾這樣指板,實在是STUDIO 級數的靚聲,清脆玲瓏,細緻動聽,JEM7VWH 即謝霆鋒經常拎出去做SHOW白色那一支
$12000,買支GIBSON SG,ANGUS YOUNG SERIES,或 GIBSON SG VINTAGE 都可以,其POWER CHORD係GIBSON獨有的其他結他總是爭一點兒
$13000,買支GIBS ON 335,落到呢個水位,好明顯335的地位已經係眾所皆知. 掉轉泥講即係太泛濫,全亞洲個個高手都用佢,係人都識佢,都唔知點解變成平民皆用之. 那樣就看您跟大隊或別樹一幟
$14000,PRS新,加上折頭可以買到支22或24了,聽聞FENDER 及GIBSON 識造結他的人都全部老死了(可惜). 而暫時當今最好的師傅係邊,就係PRS 囉. 咁...所以PRS 咁好質素同支支都咁靚囉. 連佢韓國板PRS,都唔差可見一二. 我也買了一本PRS 珍藏集有興趣上我屋企睇下,全球發行六千本.
$15000,去EBAY買支,現在已經沒有出產的STEINBERGER,不是STEINBERGER SPIRIT,乃是STEINBERGER 原身,那一支黑色飛V,我都好想擁有一支,好型仔,好靚設計,好正既EBONY FINGERBOARD. 那種法拉利的DEAD OUT FEELING,是我最欣賞它的地方. 唔明什麼DEAD OUT FEELING,打電話俾我我講您知.
$16000,CUSTOM MADE FENDER TELECASTER,好,真係好好好好好,好鍾意,MAPLE都好正
$17000,GIBSON 336,呢世我除非窮死,否則我都唔會將它放貨或售賣,實在太好聲了,繫人心弦之音,JAZZ又得,ROCK 亦得果下好嘛
$18000,PARKER 貨色,夠輕. 不過英國人似乎不愛它,一支都唔賣而且彈都它一文不值,用落又唔係幾覺得咁差,有佢可取之處,夠輕,係唔夠木咁,但也清色可人,掃CHORD 是不俗的選擇.
$19000買支LES PAUL CUSTOM MADE
$20000 - $30000,您都相當有錢啦! 失敬失敬! 買支PRS SANTANA I,II,III 都可行,或買支GIBSON KISS. 香港雖然冇貨,但我見英國LEEDS還有一支 有錢過去買返黎彈下六個SINGLE COIL的感覺,加上HOT ROD DELUXE的滾熱辣感 您也會跳起舞除晒衫,勁過非洲黑鬼
$40000,我就會買支GIBSON 雙柄啦!!! DREAM. 您有咁既錢都唔介意支結他用黎陳列啦. 100 週年紀念GIBSON 雙柄... I LOVE IT!

評分

查看全部評分

樓主| xxxbb 發表於 2013-5-6 20:15:19 | 顯示全部樓層
當年個價
dr4b08 發表於 2013-5-6 20:42:54 | 顯示全部樓層
我岩岩學結他睇到呢個post 想去買fender,
見二千又係預算內
點知去t記問.......
 樓主| xxxbb 發表於 2013-5-6 20:48:37 | 顯示全部樓層
$2000或以下,MEXICO FENDER$2000或以下,MEXICO FENDER2005年
okt04555 發表於 2013-5-6 20:49:05 | 顯示全部樓層
十年人士幾番新..
依加個價........
 樓主| xxxbb 發表於 2013-5-6 20:51:46 | 顯示全部樓層
$14000,PRS新,加上折頭可以買到支22或24了,聽聞FENDER 及GIBSON 識造結他的人都全部老死了(可惜). 而暫時當今最好的師傅係邊,就係PRS 囉. 咁...所以PRS 咁好質素同支支都咁靚囉. 連佢韓國板PRS,都唔差可見一二. 我也買了一本PRS 珍藏集有興趣上我屋企睇下,全球發行六千本.上佢屋企?
carlimeo 發表於 2013-5-6 21:06:19 | 顯示全部樓層
十年後可能再翻個DOUBLE
owen515 發表於 2013-5-6 21:42:39 | 顯示全部樓層
fender strat mim $2000?
mine is around $4000
henrylaw007 發表於 2013-5-6 22:07:47 | 顯示全部樓層
脆脆蛇皮 發表於 2013-5-7 00:35:20 | 顯示全部樓層
D價錢
keylai 發表於 2013-5-7 01:17:24 | 顯示全部樓層
俾我返去2005年,唔該!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bigmusicman 發表於 2013-5-13 11:35:40 | 顯示全部樓層
Thanks, it's a good post!
mingjackson 發表於 2013-5-13 11:47:46 | 顯示全部樓層
依家連D EPIPHONE都上到天價...
lkylkylky1234 發表於 2013-5-13 13:25:54 | 顯示全部樓層
物價通漲,柴米油鹽都貴哂,結他都唔例外
呀沈bass 發表於 2013-5-13 17:25:59 | 顯示全部樓層
THX!~!!
kwong1022 發表於 2013-5-13 18:15:32 | 顯示全部樓層
個時真係好抵買~
barnard 發表於 2013-5-14 09:54:50 | 顯示全部樓層
現在D結他已經貴左勁多... 睇二手吧!!
kwcha333 發表於 2021-9-26 15:50:35 | 顯示全部樓層
二手抵些

印台