香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 11776|回復: 110

迷你 Reverb - Miniverb - 潤色Solo 必備

v-twin 發表於 2013-4-14 23:40:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一直喜歡REVERB呢種效果, 所以以前已經不斷地研究REVERB,
彈簧Reverb Tank單獨一個使用的構思都應該是我第一個人咁樣做。
今次和好友Kevin.Z 兩個人一齊自主研發左好耐, 最後做左個專業IC Reverb Module模塊。
更把咁複雜的電路, 放在一個迷你盒堶情A 因為外殼非常細,真喺非常難。

MINIVERB 就是今次的主角

因為外殼非常細,首先要設計大綱

登錄/註冊後可看大圖

畫電路板, 出電路板, 電路板在放大鏡下

登錄/註冊後可看大圖

自主研發的Reverb Module

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後安裝好Reverb Module

登錄/註冊後可看大圖

安裝完畢

登錄/註冊後可看大圖

設計Miniverb外殼, 將會喺咁樣。

登錄/註冊後可看大圖

全部噴好油, 印曬D字

登錄/註冊後可看大圖

初步安裝樣板完成, 完成嘅效果比手辦焊的好好多, 手辦是洞洞板焊。

同BOSS REVERB黎個合照

登錄/註冊後可看大圖

暫時完成小部份(10個), 先訂的可以這兩天可以拿了, 過幾日就將其它的完成埋。 請部份巴打等待一下。

登錄/註冊後可看大圖

手辦 開左小小Reverb, 電腦+UX-2 錄音, 后面加了小小Overdrive

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C-lJkLPYa54&feature=youtu.be[/youtube]

評分

查看全部評分

kenny9288 發表於 2013-4-14 23:43:50 | 顯示全部樓層
support!!!
04340434 發表於 2013-4-14 23:44:58 | 顯示全部樓層
xxxbb 發表於 2013-4-14 23:47:37 | 顯示全部樓層
會賣?
locyedwin 發表於 2013-4-14 23:53:23 | 顯示全部樓層
幾時推出?∼
kennyg 發表於 2013-4-14 23:54:25 | 顯示全部樓層
嘩嘩嘩 迷你版mark gor pedal 終於出世啦
angus 發表於 2013-4-14 23:55:37 | 顯示全部樓層
頂, module都搞埋, markgor真係好勁!!!!!
 樓主| v-twin 發表於 2013-4-14 23:59:01 | 顯示全部樓層
兩個星期左右啦, 好多野要搞好長時間, 噴油, 上字都搞個幾星期。

同埋, 我都喺每日只有少少時間玩呢D野
keylai 發表於 2013-4-15 00:21:06 | 顯示全部樓層
WA~~~~~~~~~~
eddy2dee 發表於 2013-4-15 00:25:41 | 顯示全部樓層
cool
keylai 發表於 2013-4-15 00:28:19 | 顯示全部樓層
come on, give me one demo to try try how sweet does it can.
water_paper_1 發表於 2013-4-15 00:37:20 | 顯示全部樓層
Mak got 會唔會試玩way way pedal?好想見識正
water_paper_1 發表於 2013-4-15 00:37:53 | 顯示全部樓層
Wah wah pedal 先喏
 樓主| v-twin 發表於 2013-4-15 00:44:42 | 顯示全部樓層
Wah wah pedal 先喏
water_paper_1 發表於 2013-4-15 12:37 AM

哇哇主要喺整機械部份麻煩, 電路應該唔喺問題。
唔識做 發表於 2013-4-15 00:45:01 | 顯示全部樓層
COOL, I'M WAITING!
 樓主| v-twin 發表於 2013-4-15 00:46:40 | 顯示全部樓層
come on, give me one demo to try try how sweet does it can.
keylai 發表於 2013-4-15 12:28 AM

遲D 錄個出黎
 樓主| v-twin 發表於 2013-4-15 00:53:57 | 顯示全部樓層
COOL, I'M WAITING!
唔識做 發表於 2013-4-15 12:45 AM
neil237 發表於 2013-4-15 00:55:43 | 顯示全部樓層
正~~~
好想快d到手~~~
04340434 發表於 2013-4-15 01:00:31 | 顯示全部樓層
哇哇主要喺整機械部份麻煩, 電路應該唔喺問題。
v-twin 發表於 2013-4-15 00:44

最好係AUTO啦,哈哈
kakatomy 發表於 2013-4-15 01:14:17 | 顯示全部樓層
等你 mark gor, haha!