香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 1571|回復: 14

[分享] tube amp邊part最緊要?

lapz 發表於 2013-2-22 15:43:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
前排同班hifi發燒友(自家設計及自己built amp)傾計, 佢地話tube amp最緊要係三舊鐵即power transformer, output transformer同choke, 換膽只係其次, 大家又點睇?
sunny 發表於 2013-2-22 17:08:09 | 顯示全部樓層
諗起打邊爐要打得過癮,咩嘢最緊要呀?

認真我覺得係個speaker....(唔知計唔計埋入tube amp範圍喇)
speaker係最後output,你個amp識飛都好,speaker唔得,出黎就係唔得
forcemax 發表於 2013-2-22 17:13:52 | 顯示全部樓層
諗起打邊爐要打得過癮,咩嘢最緊要呀?

認真我覺得係個speaker....(唔知計唔計埋入tube amp範圍喇)
speaker係最後output,你個amp識飛都好,speaker唔得,出黎就係唔得
sunny 發表於 2013-2-22 17:08

agree with u
i bought a second hand cornford from ian gor
he is using caa cab 212 (around 8k)
the cornford sound amazing

after i got the cornford, i only get a blackstar 212 (1.6K)
i found it is less attractive than what i tried in his place
(but overall quality is still gd)

plan to get a better cab asap
keithyeung 發表於 2013-2-22 17:48:31 | 顯示全部樓層
我覺得隻牛最重要in or out隻牛唔好乜都死
ak18 發表於 2013-2-22 17:53:08 | 顯示全部樓層
Speaker, 係最重要, 你入面套野幾勁, 如果speaker cheap, 你套野就點勁都無用了, 玩hifi 的人多數都好重speaker, 所以speaker 貴過所有野
keithyeung 發表於 2013-2-22 18:04:03 | 顯示全部樓層
應該話所有嘢都重要,如果個頭雞,比乜speaker你都死
MrKarson950206 發表於 2013-2-22 18:18:57 | 顯示全部樓層
講講下變左講無蛋就無雞無雞就無蛋咁
我都覺得speaker比較重要嘅 如果淨係講amp頭就唔識了
 樓主| lapz 發表於 2013-2-22 18:20:31 | 顯示全部樓層
我成日心思思想試實木造的cab, 可惜唔覺香港有得賣
forcemax 發表於 2013-2-22 18:32:52 | 顯示全部樓層
我覺得隻牛最重要in or out隻牛唔好乜都死
keithyeung 發表於 2013-2-22 17:48

其實邊一PART 都係嫁啦。
SPEAKER 唔好多比乜都死。
實際D 講, 我地買AMP 個INNER PARTS 唔可以自己執,佢比咩牛用咩CIRCUIT 好多時都唔到我地理。就算訂隻BOUTIQUE 都唔係話有乜得揀。
最多自己換下TUBE 用令D 既CABLE, 揀咩CAB 咁,
好似係香港好少聽人講會去MOD AMP 隻牛, 除左110V > 220V 外
當然可能係我未見過世面唔知人地點玩

Useful link about transformer: http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2011/Jul/Why_and_How_to_Replace_Your_Amplifiers_Output_Transformer.aspx
idiot333 發表於 2013-2-22 19:02:42 | 顯示全部樓層
玩hifi請先買屋~~
之後搞裝修
之後搞電源

跟住就到大家再講ge野啦~

冇話邊part最重要, part part都play緊唔同role
但牛同膽ge角色真係好重
ak18 發表於 2013-2-22 19:14:27 | 顯示全部樓層
錢係e 個moment最重要
rdcfr 發表於 2013-2-22 19:39:42 | 顯示全部樓層
唔同品牌既tube 都應響聲音。。。冇錢真係。。。唉
carlimeo 發表於 2013-2-22 23:10:39 | 顯示全部樓層
正路音響既坑都係SPEAKER>AMP>PLAYER>CABLE......ETC
同HIFI比結他AMP真係唔算貴(無論AMP,CAB,CABLE,CAP,TUBE都平好多)

好似12AX7,用得最多既都係EH,JJ,SOVTEK,TUNG-SOL,仲係玩新膽
HIFI 個D玩舊西電,MULLARD...

廠機好多都係PCB(無倫HIFI/GUITAR AMP)(特別係新機多功能一定要用電子野)
根本無得MOD
若果係HANDWIRED,好多野都可以MOD
電容,VOLUME,接線都有影響
fung 發表於 2013-3-12 15:25:46 | 顯示全部樓層
speaker, 牛
rickytheking 發表於 2016-9-29 12:37:35 | 顯示全部樓層
嘩,有高手. 我都認同Transformer好總要