香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: admin

show me your amp again

ianmusic 發表於 2011-5-7 03:06:36 | 顯示全部樓層
HAHA∼∼∼∼隻隻AMP都唔同SOUND∼∼∼∼∼隻隻都正∼∼∼
你個隻都正呀∼∼∼
love_gothic 發表於 2011-8-30 23:41:18 | 顯示全部樓層

fxck... my combo amp... =0=
jimmyguitar 發表於 2011-10-5 19:31:52 | 顯示全部樓層

HOME AMP UPDATE !
Vox ac4tv
fannyparkman 發表於 2011-10-10 17:25:27 | 顯示全部樓層
到依家我都未揾到合心水既amp,最近係通利買左隻amp仔,vox mine 3,玩下冇乜要求算ok啦.仲想揾一部係玩清聲靚,有reverb既amp,首選膽機,屋企用,所以唔使大部,我睇過fender的膽機,有reverb功能都有好多隻,例如princeston,deluce等,但係會大過頭,如果係屋企用,有冇師兄可以介紹下,thx.....我自己有部pro jun,仲有一樣野想請教下,膽機開大聲係未一定有drive聲?有冇的唔會有drive聲架,唔係膽機都冇所謂,最緊要聲靚,我指clean tone,因為我唔識玩effect,條件係屋企用,要細部,唔要head,一定要有reverb功能,開大聲唔會有drive聲,唔係膽都得,roland就唔想要,佢的清聲都ok,因為我玩過,睇下有冇其它選擇,一手或二手都ok,價錢可以一千至六七千都得,師兄們請幫幫手啦,thank you
kellogghk 發表於 2011-10-10 17:30:23 | 顯示全部樓層
如果你有budget的話, 不如試下contact David Ng 整一隻啦, 我而家用緊果隻都係出自佢手, 真係好靚聲, 我果隻係30W, 可以switch 去full power同埋half, 屋企用絕對冇問題
kurenai 發表於 2011-10-10 17:41:32 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

理想

登錄/註冊後可看大圖

現實
fannyparkman 發表於 2011-10-10 17:51:45 | 顯示全部樓層
105# kellogghk 30w膽機好大聲哦
kellogghk 發表於 2011-10-10 17:59:36 | 顯示全部樓層
107# fannyparkman 我而家呢隻如果轉去full power的話係行緊 2x EL84 加 2x 6V6, 可以轉凈係行EL84或6V6, 唔會好大聲
metal_guy 發表於 2011-10-10 18:08:56 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖
metal_guy 發表於 2011-10-10 18:10:04 | 顯示全部樓層
5# chunmusic

I saw this in Tom Lee 2 weeks ago, but I gave up because it cost over 10K. But I LOVE this tube head
fannyparkman 發表於 2011-10-10 18:39:39 | 顯示全部樓層
108# kellogghk 咁請問開大的聲有冇drive聲,唔該晒師兄
ianmusic 發表於 2011-10-10 18:52:19 | 顯示全部樓層
111# fannyparkman
ko左我隻marshall去啦
fannyparkman 發表於 2011-10-10 18:55:38 | 顯示全部樓層
112# ianmusic 邊隻呀,thx.......
ianmusic 發表於 2011-10-10 19:01:27 | 顯示全部樓層
eddy2dee 發表於 2011-10-10 19:12:06 | 顯示全部樓層

my amp

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
fannyparkman 發表於 2011-10-10 19:27:14 | 顯示全部樓層
114# ianmusic 聲都唔錯,spring reverb啱我,不過2x12,50w太大,屋企用唔到,thx.......
FatB 發表於 2011-10-13 19:49:37 | 顯示全部樓層

新M,淘寶買返黎,賣家還送了過期海布............但隻CAP 分開了發貨仲未收到....有得睇冇得玩...............[img]http://hkbandmusic.com/

登錄/註冊後可看大圖
[/img] [img]http://hkbandmusic.com/

登錄/註冊後可看大圖
[/img][img]http://hkbandmusic.com/

登錄/註冊後可看大圖
[/img]  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
1X12" 連埋運費大約3千蚊港幣左右AMP head 同1X12"CAP 一隻,
FatB 發表於 2011-10-13 23:45:34 | 顯示全部樓層
新M,淘寶買返黎,賣家還送了過期海布............但隻CAP 分開了發貨仲未收到....有得睇冇得玩...............

登錄/註冊後可看大圖
http: ...
FatB 發表於 2011-10-13 19:49

Wangs VT-15H 箱头:
两通道独立插口全电子管吉他功放头,采用双通道4段均衡设计,前级电子管选用3只12AX7,后级电子管选用2只EL84。选用美国DALE 电阻,采用美国AB电阻,德国WIMA电容等顶级的电子元器件与独特的电路和内部精细的做工,箱体采用18mm桦木夹层,精密的榫结合工艺。使VT-15H有着饱满的失真度和纯正的原声,8欧姆和16欧姆两种输出方便搭配不同的箱体。15W的功率足以满足在家练习和小型Patty演出的需要。
技术参数:
功率: 15W  
后级管:2×el84  
前级管:3×12AX7  
双通道设计:CLEAN ;Overdrive  
4段均衡:Treble、Mid、Bass、Presence  
EFFECT LOOP 功能:支持  
脚踏开关切换:不支持  
通道切换方式:输入插口切换  
输出抗阻:8欧姆 16欧姆
外壳材料:18mm桦木夹层,榫结合工艺。
外型尺寸:18CM(L)x36CM(W)x20CM(H)

Wangs V30系列箱体:
有多种型号供乐手选择,1×12,2×12和4×12,3种箱体都有开放式和封闭式可以选择,箱体全部采用18mm桦木夹层,精密的榫结合工艺和精细的做工,结实耐用的同时,为声音的反射提供了非常好的条件。扬声器则选用了极富盛名的Celestion Vintage 30。专业的箱体声场测量以打造最高品质的吉他箱体。
技术参数:
功率:60W  
扬声器:1×12“ Celestion Vintage 30  
输入抗阻:8Ω  
箱体材料及工艺:18mm桦木夹层,榫结合。

开放式尺寸 长 47 厘米 X 宽 28 厘米 X 高 40厘米
封闭式尺寸 长 47.5厘米 X 宽 36 厘米 X 高 46.6厘米

FatB 發表於 2011-10-15 11:35:06 | 顯示全部樓層
新AMP 到貨了

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
26199693 發表於 2011-10-15 11:58:32 | 顯示全部樓層
新AMP 到貨了

登錄/註冊後可看大圖
http://i296.photobucket.com/albums/mm188/95859155/DSC05965.jpg" border="0">
FatB 發表於 2011-10-15 11:35

如何呀?好聲嗎?