香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: admin

show me your amp again

love_gothic 發表於 2010-8-11 12:06:25 | 顯示全部樓層

竟然有 D 咁既事~
其實, 我對唔大聲既家用 AMP 好有興趣, 好想知多 D 有咩選擇

BTW, 分享下用緊既 LANEY LX12 先
呢隻 AMP, 我諗好多人都未必睇得上眼...
因為佢真係好平... 只要 400

兩個 CHANNEL - CLEAN, CRUNCH, 但只用 CLEAN
BASS, MID, TREBLE, VOLUME, GAIN (for crunch)

LANEY AMP 我用都得幾開心, 屋企用 VOLUME 唔駛過 12 點, 之間個 RANGE 已經夠用, 聲 articulate
但缺點係 BASS 唔夠厚實, 用 SONIC STOMP 補救下
直插拖板, VOLUME 過 12 會有小量 HUM, 問題不大

同大家, 分享下呢隻野先~
http://www.furmansound.com/product.php?div=04&id=AC-210E
FURMAN AC-210E

登錄/註冊後可看大圖

用佢黎餵飽你隻 AMP 啦 !!!!!!!!
idiot333 發表於 2010-8-11 12:11:03 | 顯示全部樓層
42# love_gothic
問題係你連cube15都覺得大聲...
行tube ge, even 1w都可以大聲過隻cube15
and咁細聲係冇可能會好聲

之前龍哥都推介過laney lionheart,可能睇下
love_gothic 發表於 2010-8-11 12:11:37 | 顯示全部樓層
32# love_gothic
另外, 要靚聲, 先放棄用咁多 boss pedal
demon_fashion 發表於 2010-8-11 11:33
又真係多左D 既... sosad
PLAN 緊 ~
BOSS 有冇野值得保留 AR ?
CS-3
LS-2
AC-3
NS-2 --------> ISP G STRING
OD-3
ML-2 -------> Radial Engineering Tonebone
GE-7 -------> MXR 10 BAND
CH-1
DD-3 -------> MXR carbon copy
藍調人 發表於 2010-8-11 12:17:18 | 顯示全部樓層
竟然有 D 咁既事~
其實, 我對唔大聲既家用 AMP 好有興趣, 好想知多 D 有咩選擇

BTW, 分享下用緊既 LANEY LX12 先
呢隻 AMP, 我諗好多人都未必睇得上眼...
因為佢真係好平... 只要 400

兩個 CHANNEL - CLEAN ...
love_gothic 發表於 2010-8-11 12:06

既然講到咁好
點解要買class 5?
love_gothic 發表於 2010-8-11 12:18:27 | 顯示全部樓層
既然講到咁好
點解要買class 5?
藍調人 發表於 2010-8-11 12:17
因為未試過更好~ LOL
sugizodiac 發表於 2010-8-11 12:46:39 | 顯示全部樓層
28# barryyuen

very nice clean tone. also works well with my blackstar pedal ^^
LadyNBird 發表於 2010-8-11 14:20:38 | 顯示全部樓層
31# LadyNBird
WTH is that Kotex for???
idiot333 發表於 2010-8-11 09:43

放包Kotex係到,個個驚到死,無人敢搞我個Amp!
idiot333 發表於 2010-8-11 16:23:11 | 顯示全部樓層
48# LadyNBird
原來係咁...........闢邪.......
jester 發表於 2010-8-12 20:57:18 | 顯示全部樓層
喵喵兄你個 laney input 有無問題?!!

我果個hi/low 都壞晒... 有無得配架呢唔知...
jester 發表於 2010-8-12 20:58:27 | 顯示全部樓層

隻furman邊樹平?
demon_fashion 該用戶已被刪除
demon_fashion 發表於 2010-8-13 00:50:42 | 顯示全部樓層
love_gothic 發表於 2010-8-13 01:08:35 | 顯示全部樓層

隻furman邊樹平?
jester 發表於 2010-8-12 20:58

識貨~
我公司其實代理 FURMAN, 應該一千左右
output 俾 set gear 又得
output 俾 AV,hi-fi system 又得
output 俾電飯煲又得~
得左~

出糧我自己都想入番隻
問個價, PM你
love_gothic 發表於 2010-8-13 01:23:58 | 顯示全部樓層
44# love_gothic
因為boss 既 pedal 全部都唔係 truebypass
你試下 所有 pedal 都係 off, 即係清聲無effect
同你就咁插入guitar amp, 咩都唔經

我相信你會即刻賣q晒你d boss
demon_fashion 發表於 2010-8-13 00:50

係AR, OFF 都幾食 TONE
我都想換緊 D, 但人窮志短...
一步一步黎啦
唔OFF 佢, 其實都唔係太差~
love_gothic 發表於 2010-8-13 01:30:42 | 顯示全部樓層
ML-2 -------> Radial Engineering Tonebone
DD-3 ------->MXR CARBON COPY
換晒既 $, 夠我買一支想買很久的結他了....
demon_fashion 該用戶已被刪除
demon_fashion 發表於 2010-8-13 02:18:08 | 顯示全部樓層
flowerpeople 發表於 2010-8-13 02:49:57 | 顯示全部樓層
DD-3 ------->MXR CARBON COPY
換晒既 $, 夠我買一支想買很久的結他了....
love_gothic 發表於 2010-8-13 01:30

其實所有野都會食tone,
ture bybass都會食
差在食得多食得少

個人覺得食唔食TONE唔係問題
問題係最後出到來個聲你BUY唔BUY
有時反而食少少TOME個聲我仲LIKE
所以我一定唔會全部用晒ture bybass,
反而想加隻buffer就真

DD-3 唔使換啦,
除非你一換就換到TC
或者想玩隻analog DELAY
否則,我覺得DD-3好好用
flowerpeople 發表於 2010-8-13 02:58:36 | 顯示全部樓層
問題係你連cube15都覺得大聲...
行tube ge, even 1w都可以大聲過隻cube15
and咁細聲係冇可能會好聲

之前龍哥都推介過laney lionheart,可能睇下
idiot333 發表於 2010-8-11 12:11

用埋Hot Plate
咁就可以細聲得來保持返一定好聲
仲唔夠細聲,
咁就用Hot Plate再lineout去一個可調較大細聲的speaker

idiot333 發表於 2010-8-13 08:34:29 | 顯示全部樓層
58# flowerpeople
搵錢來嘥.......
love_gothic 發表於 2010-8-13 11:04:46 | 顯示全部樓層
用埋Hot Plate
咁就可以細聲得來保持返一定好聲
仲唔夠細聲,
咁就用Hot Plate再lineout去一個可調較大細聲的speaker

flowerpeople 發表於 2010-8-13 02:58
\所以放左塊 DIGITECH RP355係最後, 好好用, 100 分推介

MULTI EFFECT 唔講佢好 Q 多既 EFFECT
因為係屋企係只用佢個 VOLUME PEDAL....

最強大既係佢有 5 個 OUTPUT
5 個 OUTPUT 可以同步出聲!!!

1. 平時用 AMP 出,
    用 XLR output(amp level)經 6.5mm adapter, 去SONIC STOMP 再去AMP~   

2. 6.5mm outout
    開 355 既 amp simulator
    用 6.5mm(mixer level) output 出套 HI-FI

3. Headphone,
    開 amp simulator
    3.5mm 出耳擴
love_gothic 發表於 2010-8-13 11:09:04 | 顯示全部樓層

4. USB又可以錄音