香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 2817|回復: 20

[交流] 琴聲討論

luckystar 發表於 2012-7-16 23:57:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想請教下咁多位KEYBOARD手覺得邊隻牌子既聲最正
我唔係試過好多KEYBOARD, 但感覺上Roland(Fantom, Di/Gi)同Yamaha(NP80, ydp, clp)既鋼琴聲最靚, Casio(privia)同Korg(x-50, sp-250)好似較為假
String聲好似都係Roland最好, 但沒認真比較過
Synth聲moog應該是最好的吧, 但完全沒用過(除左係演唱會, 見都沒見過)
還有就是organ, brass/woodwind, voice, guitar聲等, 大家覺得邊個牌子最好呢?
ak18 發表於 2012-7-17 00:23:44 | 顯示全部樓層
Roland rd700nx 正呀,無論手感同聲最正, 不過yamaha cp 300 d sound 都ok. 不過有時就算有幾靚的琴, 出mix 要set 得好先發揮最好
ak18 發表於 2012-7-17 00:25:04 | 顯示全部樓層
Sorry 我只講做琴聲同string pad果d sound
 樓主| luckystar 發表於 2012-7-17 00:35:58 | 顯示全部樓層
RD700nX好像是很貴的model, 若果無記錯
佢d聲其實同fantom係咪一樣, 定係仲勁過fantom?
YAMAHA CP300是stage piano嗎?
咁ching覺得兩者既string聲有何分別呢? ching用開邊隻string, 我自己比較鐘意orchestra string, 似番管弦樂
zakufan 發表於 2012-7-18 00:58:08 | 顯示全部樓層

聽埋yamaha S__XS, Motif XF; Korg Kronos, SV-1; Kurzweil PC3K/LE系列 先啦
 樓主| luckystar 發表於 2012-7-18 10:16:17 | 顯示全部樓層
傳說KURZWEIL琴聲係最靚之一, 但香港好似無代理, 唔知邊度有

有無人用過NORD? 唔知NORD係主打咩聲呢?
zakufan 發表於 2012-7-18 10:37:10 | 顯示全部樓層
6# luckystar kurzweil除左琴聲strings同其他都幾正呀
我上佢網頁話香港係tomlee代理但從來都唔覺有
但見到淘寶賣得幾平下

nord主打梗係organ, piano, e piano, clavinet呢類
nord lead嘅VA synth都好好架
ak18 發表於 2012-7-18 11:20:40 | 顯示全部樓層
Nord stage 都好正
 樓主| luckystar 發表於 2012-7-18 11:22:34 | 顯示全部樓層
真係好想知KURZWEIL比起YAMAHA/ROLAND仲可以靚成點我懷疑我對耳都未必會分到...知唔知佢強係SAMPLING做得好定係PRE-AMP做得靚?

話說STRINGS有咁多種, 其實都幾難比較, 我只覺得CASIO明顯難聽

未用過VIRTUAL SYNTH, NORD LEAD好似比ROLAND GAIA貴一截, 唔知分別在於邊

咁大家查實又分唔分到ANALOG同VIRTUAL SYNTH出黎既聲?
ak18 發表於 2012-7-18 11:24:07 | 顯示全部樓層
之前聽過e 隻demo, 就被吸引住…,但好貴
http://www.youtube.com/watch?v=k ... outube_gdata_player
keithyeung 發表於 2012-7-18 11:57:35 | 顯示全部樓層
我就like cp3000多d
我流 發表於 2012-7-18 14:35:23 | 顯示全部樓層
NORD LEAD以前上過TOM LEE 個總店到睇過 D 價錢真係唔平
上網見到人地用 得好給力

尼隻KB D聲好似係要自己入
上去試會個時 真係唔知點調D音出黎(可能我新手唔識點調)
 樓主| luckystar 發表於 2012-7-18 22:02:12 | 顯示全部樓層
joeleungwh 發表於 2012-7-20 10:07:20 | 顯示全部樓層
琴聲好唔好真係好個人化,好咩話咩牌子一定最好的吧
 樓主| luckystar 發表於 2012-7-23 11:16:18 | 顯示全部樓層
琴聲好唔好真係好個人化,好咩話咩牌子一定最好的吧
joeleungwh 發表於 2012-7-20 10:07

ya, that's true, but still different model has different character and specific sound
postpunkrocker 發表於 2012-10-30 09:49:40 | 顯示全部樓層
咁大家查實又分唔分到ANALOG同VIRTUAL SYNTH出黎既聲?
luckystar 發表於 2012-7-18 11:22

好容易聽得出.... 玩耐左,VA, analog,sampler(rompler) 好容易辨識
我岩岩玩synth時,有部korg R3 VA synth,o個陣時覺得d聲好正,但睇多左youtube d reviews,知道analog既聲厚好多,organic好多,之後入手左部prophet '08~

不過話雖如此,我仍覺得VA有VA既好,因為好多時編曲,唔同樂器既arrangement都有佢特性,VA又好analog gear都好,都有唔同用法~
gpson 發表於 2012-10-30 11:04:31 | 顯示全部樓層
yamaha motif 大家點睇? 好似香港d 演唱會唔多見有樂手用, 外國就多
 樓主| luckystar 發表於 2012-10-30 13:42:20 | 顯示全部樓層
16# postpunkrocker
請問CHING玩開咩STYLE
postpunkrocker 發表於 2012-10-30 14:00:54 | 顯示全部樓層
18# luckystar
我咩都搞下,主要係post-punk / indie pop~

你呢?
rockin 發表於 2013-7-13 23:02:21 | 顯示全部樓層
好唔好聲都係錢問題