香港band友討論區 hkbandmusic.com

樓主: Kevinmins

[問題(未解決)] 想買家用 AMP 練習. 3 隻牌子. 你會選邊隻 ?

樓主| Kevinmins 發表於 2012-2-15 22:57:19 | 顯示全部樓層
你依家用緊邊一部 ?
fannyparkman 發表於 2012-2-15 23:06:56 | 顯示全部樓層
21# Kevinmins laney vc-15&fender 65 princeton reverb,我icon個二部,号外有一部laney a1 for木結他用,總共三部amp,會再多一部bass amp
04340434 發表於 2012-2-16 00:00:57 | 顯示全部樓層
 樓主| Kevinmins 發表於 2012-2-16 09:39:41 | 顯示全部樓層

正. 甘買埋 15r 啦用黎做練習~``
fannyparkman 發表於 2012-2-16 09:47:07 | 顯示全部樓層
24# Kevinmins 就係甘諗
LAUWONG 發表於 2012-3-5 17:40:21 | 顯示全部樓層
我覺得25 W 就差唔多
fannyparkman 發表於 2012-3-6 03:06:36 | 顯示全部樓層
26# LAUWONG 屋企用唔到甘大,晒左
ccynot 發表於 2012-3-7 21:20:02 | 顯示全部樓層
orange就唔好啦,,marshall&fender既話我會要marshall
Billy 發表於 2012-3-10 03:36:27 | 顯示全部樓層

我都係答你唔好要orange...

佢本身聲可以既, 只係, 佢配Pedal 唔好,
一落Effect 就太重中頻, 我直頭覺得鼻音,
試過開Amp 背, 改Cap 各招出哂都解決唔到, 激死人最後頂唔順賣左...

3 者揀一我都係揀Marshall,
但如果多Vox 既話真係Go for Vox,
Vox 除左一手上面Ching 講既之外, 搵到睇下仲搵唔搵到2 手既Cambridge 15,
~$1000 內15W 半膽 Amp 仲有隻Celesion Speaker, 正!!

個人覺得咁多隻Amp 入面Vox 本身個聲底夠乾淨,
入Effect 之後都唔會Color 得咁勁, (個人認為that's why 佢敢放咁多Modelling 入自己D Amp 度)
有D 人話咁既Amp 無性格,
但我話, 想Amp 有性格就玩Boutique Amp, 唔出去夾野,
叫人番屋企夾你只用私家Amp...如果你話你會拎Effect 出去夾,
而你控制唔到你Effect 會入咩Amp 既,
咁係屋企練野要隻乾淨聲底既Amp 絕對係好事,
至少幫到你了解緊自己Effect 而家係點既聲,
到時出去有咩唔同要較都易上手好多...
 樓主| Kevinmins 發表於 2012-3-16 13:59:14 | 顯示全部樓層
我都係答你唔好要orange...

佢本身聲可以既, 只係, 佢配Pedal 唔好,
一落Effect 就太重中頻, 我直頭覺得鼻音,
試過開Amp 背, 改Cap 各招出哂都解決唔到, 激死人最後頂唔順賣左...

3 者揀一我都係揀Marshall, ...
Billy 發表於 2012-3-10 03:36

thx bro
依家用緊 vox 15r 既 amp 真係非常好.
聲好清, 方便自己訓練.
係屋企除左練習之外多數都會彈 soft 野.
vox 確實係唔錯. 之前用 line 6 spider IV 15 就好多 effect.
依家自己開始有幾個 pedals.
amp 清確實好重要

不過有兩個唔好處就係 1. 唔可以 set 細聲, 個聲係房都算幾大聲,
去到入夜彈會俾人投訴. 2. 就係無 headphone plug in.
如果有既話就好啦... 零晨彈 metal 野都無問題.
neil237 發表於 2012-3-28 01:51:32 | 顯示全部樓層
thx bro
依家用緊 vox 15r 既 amp 真係非常好.
聲好清, 方便自己訓練.
係屋企除左練習之外多數都會彈 soft 野.
vox 確實係唔錯. 之前用 line 6 spider IV 15 就好多 effect.
依家自己開始有幾個 pedals.
am ...
Kevinmins 發表於 2012-3-16 13:59
(?~?)
點會無HEADPHONE OUTPUT JACK???
喺後面喎∼∼∼∼
luisluis 發表於 2012-4-4 14:59:02 | 顯示全部樓層
個人覺得frontman個distortion好難聽
prefer MG30
yeung0808 發表於 2012-4-5 17:32:28 | 顯示全部樓層
if u practice just only with amp, i suggest Roland cube series!!

if u practice with a multi effect with preamp, find a amp hv a FX loop(send and return)
yeung0808 發表於 2012-4-5 17:35:21 | 顯示全部樓層
if only hv this 3, i vote for Marshall!^^
 樓主| Kevinmins 發表於 2012-4-30 21:27:28 | 顯示全部樓層
if only hv this 3, i vote for Marshall!^^
yeung0808 發表於 2012-4-5 17:35

i choose vox la really cool !!
coztak 發表於 2012-4-30 21:55:02 | 顯示全部樓層
of coz fender la....
clean tone better
sound loud...
long life....
Jaybubuchow 發表於 2012-5-5 06:37:09 | 顯示全部樓層
mg15fx,mg30fx有時折左都ok..
 樓主| Kevinmins 發表於 2012-5-5 09:25:21 | 顯示全部樓層
31# neil237
依家先發現.....thx

and 黎緊會買個 tube amp,
諗住係 class 5
fannyparkman 發表於 2012-5-5 09:52:12 | 顯示全部樓層
我早二星期前bid左部fender bronco 15w amp,的清聲真係正到痺,八舊水多的,仲係usa產
 樓主| Kevinmins 發表於 2012-5-5 09:54:54 | 顯示全部樓層
我早二星期前bid左部fender bronco 15w amp,的清聲真係正到痺,八舊水多的,仲係usa產
fannyparkman 發表於 2012-5-5 09:52

其實我想知係 us amp 好d 定係 uk amp 好d ?