香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 3511|回復: 55

[交流] Whick kind of Pedal Power Supply you are using??

horacelokhang 發表於 2012-2-11 19:23:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家好~
我剛剛入門接觸EFFECT PEDAL,
亦都打算幫自己整一個屬於自己既Pedal Board
我本身都有個BOSS既DS-1
我平時用火牛連呢一隻
但係我想知如果我地真係有一堆PEDAL係個BOARD上面
大家會選擇邊類型既POWER SUPPLY呢??

麻煩大家講埋兩種方法既好與壞比我研究下!!
唔該哂禁多位CHING!!
單選投票, 共有 78 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
tamtszyau 發表於 2012-2-11 20:00:41 | 顯示全部樓層
i use dunlop~
 樓主| horacelokhang 發表於 2012-2-11 20:06:31 | 顯示全部樓層
angus 發表於 2012-2-11 20:37:36 | 顯示全部樓層
我同1 spot咋
 樓主| horacelokhang 發表於 2012-2-11 20:47:59 | 顯示全部樓層

我上YAHOO USA睇到D FORUM既POST既人話1 SPOT好多NOISE~_~
keithyeung 發表於 2012-2-11 23:29:22 | 顯示全部樓層
我用t-Rex ,好過dunlop的,𣎴過貴好多
eddy2dee 發表於 2012-2-12 00:17:13 | 顯示全部樓層
我同CIOKS dc10,好過t-rex的
mattie 發表於 2012-2-12 02:39:52 | 顯示全部樓層
我同CIOKS dc10,好過t-rex的
eddy2dee 發表於 2012-2-12 00:17

我都想買CIOKS, 1 spot d noise really 好勁. eddy CIOKS你買番黎幾錢?
pokuenw 發表於 2012-2-12 03:41:41 | 顯示全部樓層
用 spot 正路唔會有noise傢, 除非mA 唔夠先會咁, 不過平時pedal 都唔會用好多mA傢啦! 我用 spot 1出8都無noise..Spot勝在唔洗多舊野..
love_gothic 發表於 2012-2-12 03:45:35 | 顯示全部樓層
我都想買 CIOKS 呀 !!!

登錄/註冊後可看大圖
monsternamnam 發表於 2012-2-12 09:59:33 | 顯示全部樓層
cioks dc 10, 1spot.
 樓主| horacelokhang 發表於 2012-2-12 17:04:00 | 顯示全部樓層
cioks dc 10, 1spot.
monsternamnam 發表於 2012-2-12 09:59

我想問邊到可以買到 CIOKS??
ckck123123 發表於 2012-2-12 23:58:36 | 顯示全部樓層
同問~~~hk有無@@?
eddy2dee 發表於 2012-2-13 00:09:54 | 顯示全部樓層
用 spot 正路唔會有noise傢, 除非mA 唔夠先會咁, 不過平時pedal 都唔會用好多mA傢啦! 我用 spot 1出8都無noise..Spot勝在唔洗多舊野..
pokuenw 發表於 12-2-2012 03:41

1spot係有降嘈,但係唔係等於用左就唔會有noise
eddy2dee 發表於 2012-2-13 00:10:49 | 顯示全部樓層
我都想買CIOKS, 1 spot d noise really 好勁. eddy CIOKS你買番黎幾錢?
mattie 發表於 12-2-2012 02:39

我都唔記得左...=.="
pokuenw 發表於 2012-2-13 00:16:08 | 顯示全部樓層
以我理解會有noise 係因為電流唔夠先會咁, 不過Spot 電流都好大, 正常都唔會有noise傢, 可能係果別清況, btw
CIOKS 都幾靚仔, 其實有無D細個D傢?
mattie 發表於 2012-2-14 04:48:51 | 顯示全部樓層
CIOKS dc10 EBAY selling US$220+$49shipping = around HK$2100
kellogghk 發表於 2012-2-29 00:50:32 | 顯示全部樓層
我用左1 spot咁多年都唔覺有咩唔正常noise, 可能我未玩過靚野
keylai 發表於 2012-2-29 01:50:35 | 顯示全部樓層
以我理解會有noise 係因為電流唔夠先會咁, 不過Spot 電流都好大, 正常都唔會有noise傢, 可能係果別清況, btw
CIOKS 都幾靚仔, 其實有無D細個D傢?
pokuenw 發表於 2012-2-13 00:16

電流唔夠先會咁?!我e家用9v 2A牛,4個pedal都勁noise,可能同cheap fender線有關
mattmaclock 發表於 2012-3-10 21:14:55 | 顯示全部樓層
加一個noise compessor會唔會好D呀