香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 577|回復: 4

[教學] DIY Sustainer - 今次到塊板...

Billy 發表於 2011-8-18 23:24:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
今次拖左好耐因為做左好多Research,
試左好多個Version 至定到要點做,
雖然效果都唔太好.

其實個Board 好易, 只係將個Bridge Pickup
in Parallel 咁駁去一隻Little Gem/ Ruby 度,
但咁做就好睇你用咩PU, 可能會影響到隻Pickup 出怪聲,
而且結他Volume Pot 同Tone Pot 都會影響Sustainer 既運作.

結果我係呢度見到有Ching 教整Buffer, 我將個Buffer 改一改, 變左做Splitter,
PU 入, 出兩個Output, 一個出結他Out, 一個駁去Little Gem/ Ruby,
得左.

Inspired by Mark 哥我終於摸掂左點樣用個PCB Software,
分享下我畫既板先, 第一次畫到唔清唔楚咪鬧我,
但真係想試整隻Sustainer 可以問我要PDF File.

至終整體Wiring 可以睇呢個Post:
http://bbs.guitarchina.com/viewthread.php?tid=777656

登錄/註冊後可看大圖
jeltoulo 發表於 2011-8-19 00:07:32 | 顯示全部樓層
support!!!!!!!!
kennyg 發表於 2011-8-19 00:09:04 | 顯示全部樓層
睇唔明 但係加油AR !!!!!!!!
 樓主| Billy 發表於 2011-8-19 00:21:09 | 顯示全部樓層
其實都仲修正緊隻野, 因為DIY Sustainer 既問題在於佢個Treble Response 唔夠,
一支結他6 條線只能推到5 條, 條High E 線係完全無反應,
條B 線只係勉強Sustain 到仲要唔係格格得...

如果搵到推High E 線既方法我會再報告.

評分

查看全部評分

v-twin 發表於 2011-9-8 02:17:33 | 顯示全部樓層
推左個帖先!