香港band友討論區 hkbandmusic.com

返回列表 發新帖
樓主: wai

[交流] 你地大多數用边隻排子volume pedal

樓主| wai 發表於 2012-3-31 19:05:10 | 顯示全部樓層
Boogieman 發表於 2012-4-1 15:11:47 | 顯示全部樓層
咁D Volume Pedal係咪好昜壞?
wai 發表於 2012-3-31 19:03

用得多,個pot會因損耗而發出"沙沙"聲。初起o既時候,可以用contact cleaner。耐o左損耗到contact cleaner都幫唔到,就要換新pot。

如果嫌換pot麻煩,可以試下電光感應式volume pedal(例如Morley)。

評分

查看全部評分

metal_guy 發表於 2012-4-2 12:34:55 | 顯示全部樓層
MXR only
mattmaclock 發表於 2012-4-2 15:28:43 | 顯示全部樓層
13# wai  

唔。。。

如果部 amp 本身有 effects loop,我會將 chorus 同 delay 插o係 effects loops 度。o係呢個 config,我會將個 volume pedal 放o係 chorus 之後,delay 之前:

Guitar>Wah>OD/Dist.>h ...
Boogieman 發表於 2011-8-29 04:38

其實個vol pedal 放係delay前同後會有咩唔同架
 樓主| wai 發表於 2012-4-9 16:37:25 | 顯示全部樓層
用得多,個pot會因損耗而發出"沙沙"聲。初起o既時候,可以用contact cleaner。耐o左損耗到contact cleaner都幫唔到,就要換新pot。

如果嫌換pot麻煩,可以試下電光感應式volume pedal(例如Morley)。
Boogieman 發表於 2012-4-1 15:11
volume pedal 我要成日用喎,咁我咪要成日換pot?
Boogieman 發表於 2012-4-13 14:37:56 | 顯示全部樓層
24# mattmaclock

放o係delay之後,volume pedal成為master volume control,即係連個delay殘響音量都影響埋。

如果想做volume swell o既效果,將volume pedal放o係delay前會好d。當然,做volume swell唔一定要用volume pedal的,用尾指扭結他o既volume掣都得。
Boogieman 發表於 2012-4-13 14:42:06 | 顯示全部樓層
25# wai

如果真係成日用volume pedal,又唔想做pot maintenance或者換pot的話,可以考慮Morley之類品牌o既電光感應式volume pedal。

P.S.多謝評分。
kalok 發表於 2012-11-8 01:54:48 | 顯示全部樓層
boss
solo_wing_pixy 發表於 2013-9-2 01:54:46 | 顯示全部樓層
有冇人知goodrich香港有冇得買?
malmsteen 發表於 2013-10-4 16:45:42 | 顯示全部樓層
Wanna buy steve vai's morley little alligator....
monohgc 發表於 2013-10-4 23:12:34 | 顯示全部樓層
crazyregis 發表於 2013-11-7 11:05:48 | 顯示全部樓層
Roland and Dunlop
snakewong 發表於 2014-3-26 03:07:16 | 顯示全部樓層
Hilton