香港band友討論區 hkbandmusic.com

查看: 8178|回復: 62

[交流] Guitar Compressor Pedal

jimmyguitar 發表於 2011-6-28 13:57:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想討論下大家會點用Guitar Compressor Pedal ?

主要好多人會彈FUNK野 因為可以令你彈既野控制系一個VOLUME度

但應該吾只咁簡單既  有冇其他朋友系會用系其他用途上呢 ?
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 218 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
chiukk 發表於 2011-6-28 14:55:16 | 顯示全部樓層
D聲好乾好尖都可以用COMP來BALANCE.....其實都可以做到好多野,  不過最緊要都係識較, 識BALANCE, 睇翻隻COMP既特性, 如果唔係就好容易無晒DYNAMIC, PRESENCE, 變暗左

評分

查看全部評分

yundi79 發表於 2011-6-28 16:53:14 | 顯示全部樓層
點都有個旁身好 d
tomymig29 發表於 2011-6-28 20:16:15 | 顯示全部樓層
erm.. 無用過

無需要用haha
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-6-30 00:44:50 | 顯示全部樓層
有咩心得都可以分享下呀  在下都對compressor冇好多既認識 =)
love_gothic 發表於 2011-6-30 01:01:33 | 顯示全部樓層

我覺得 TC 隻 NOVA DYNAMICS 好型~
[youtube]qgLrNl2vWbI[/youtube]

duel engines + volume bar display
super cool~!!!

可惜不知名原因, Discontinued...
Hope to hear new update from T.C. in the near future~

Besides, I have heard that Keeley is also great too !!!
[youtube]e9ymEjHKYPw[/youtube]

Currently,I am keeping my Boss CS-3 until next upgrade~

Thanks for share!
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-6-30 01:34:08 | 顯示全部樓層
6# love_gothic

good ching , but you how to use the pedal in your board ?
love_gothic 發表於 2011-6-30 02:23:00 | 顯示全部樓層
chiukk 發表於 2011-6-30 10:16:14 | 顯示全部樓層
comp.....太多制未必一定係件好事
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-6-30 17:32:51 | 顯示全部樓層
9# chiukk

言下之意 boss果隻吾系好好bo
chiukk 發表於 2011-6-30 18:51:06 | 顯示全部樓層
對新手來講, 太多制唔容易BALANCE一個好聲, 得兩個制, 如果夾得到你SET野, BALANCE到就好羅, 如果唔係兩個制太焗限, 一隻靚既三個制已經好足夠
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-6-30 19:50:58 | 顯示全部樓層
計落
MXR 紅色果隻好似好多NOISE同埋太Color個tone
T-REX COMP NOVA就好似相對冇咁吵同埋true d d聲
而隻Rothwell就好似系最好果隻

大家ching有冇咩意見呢
chiukk 發表於 2011-6-30 21:45:35 | 顯示全部樓層
我全部試過

1. Rothwell
2. T rex
3. mxr (最好唔好浪費金錢)
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-6-30 22:59:36 | 顯示全部樓層
我全部試過

1. Rothwell
2. T rex
3. mxr (最好唔好浪費金錢)
chiukk 發表於 2011-6-30 21:45

咁ching
MXR Custom Shop CSP202 同隻 Visual sound66 呢 ?
chiukk 發表於 2011-7-2 10:49:01 | 顯示全部樓層
呢兩隻沒有試過, mxr D野唔係差, 但一定唔會係最好果水, 好多都係平平無奇, 所以我對呢個品牌一D信心都無
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-7-3 15:43:49 | 顯示全部樓層
琴日去左TOMLEE試隻MXR Custom Shop CSP202
都OK...但$1600真系好多選擇吾洗要佢

佢的確會COLOR左個TONE,,,同埋吾系太ARM用系DIST度
King_wong 發表於 2011-7-11 04:43:21 | 顯示全部樓層
琴日去左TOMLEE試隻MXR Custom Shop CSP202
都OK...但$1600真系好多選擇吾洗要佢

佢的確會COLOR左個TONE,,,同埋吾系太ARM用系DIST度
jimmyguitar 發表於 2011-7-3 15:43

千6蚊買條dbx好過lu~
 樓主| jimmyguitar 發表於 2011-7-11 18:57:01 | 顯示全部樓層
其實太多牌子 千幾個價位太多選擇   真系幾CONFUSE
ogfai 發表於 2011-7-12 02:05:43 | 顯示全部樓層
MAXON 正.
love_gothic 發表於 2011-7-13 23:20:35 | 顯示全部樓層
對新手來講, 太多制唔容易BALANCE一個好聲, 得兩個制, 如果夾得到你SET野, BALANCE到就好羅, 如果唔係兩個制太焗限, 一隻靚既三個制已經好足夠
chiukk 發表於 2011-6-30 06:51 PM

NOVA DYNAMICS 入手
好多制~!

Multi-band compression
Transperant, 沒有 color 個 tone
dry/blend function
鋼水唔錯
Looks Cool ! CS-3 退役